28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Saeima dod zaļo gaismu eiro ieviešanas kārtības likumprojektam
Saeima dod zaļo gaismu eiro ieviešanas kārtības likumprojektam
Autors: Jānis Lācis / BIZNESS.LV / 31. janvāris 2013, 12:59
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja eiro ieviešanas kārtības likumprojektu, ar kuru paredzēts nodrošināt Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas ieviešanu Latvijā.


Kā nosaka apstiprinātais likumprojekts, eiro ieviešanai paredzēts īstenot vairākus pasākumus, kas saistīti ar latu un eiro vienlaicīgu apgrozību, preču un pakalpojumu cenu paralēlu atspoguļošanu, skaidras un bezskaidras naudas nomaiņu, finanšu tirgus piemērošanas pasākumus un grāmatvedības uzskaites pielāgošanu jaunās naudas ieviešanai.

Likumprojektā noteikts, ka pārejā no latiem uz eiro naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro ir noapaļotas līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata, un tas pats attieksies arī uz preču un pakalpojumu cenu konvertāciju.

Pēc eiro ieviešanas paredzēts arī latu un eiro vienlaicīgas apgrozības periods divu nedēļu garumā, kuru laikā skaidras naudas norēķinos varēs lietot abas valūtas, bet atlikums tiks izdots tikai eiro. Bankomātos naudu šajā periodā varēs izņemt tikai eiro. 

Valūtas skaidrās naudas nomaiņas periodā latus pret eiro bez maksas kredītiestādēs varēs samainīt sešus mēnešus, bet Latvijas Bankā to varēs izdarīt bez termiņa un apmēra ierobežojumiem. 

Par likumprojektu balsoja 52 deputāti, savukārt pret bija 40 tautas kalpu. 

Paredzēts, ka Latvia no latiem uz eiro pāries 2014.gada 1.janvārī.





Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, likumprjekts, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats