28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Prezidents par deputātu algu: Tā ir laba zīme valsts pārvaldē strādājošajiem
Prezidents par deputātu algu: Tā ir laba zīme valsts pārvaldē strādājošajiem
Autors: Apollo.lv / 24. janvāris 2013, 18:04
Komentējot to, ka no 1.janvāra deputātu algas paaugstinātas par aptuveni 100 latiem, Valsts prezidents Andris Bērziņš norādīja, ka tas jautājums nav tik vienkārši skatāms, taču atzina, ka tā ir laba zīme valsts pārvaldē strādājošajiem.


«Skatāmies tā – mēs sakām, ka krīzi esam pārvarējuši, šis bija viens no krīzes elementiem. Šī ir laba zīme visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, ka darbs tiks novērtēts,» intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Bērziņš.

Prezidents norādīja, ka tas ir arī budžeta jautājums, proti, vai šis palielinājums ir iestrādāts Saeimas budžetā.

«Tur nav pat lēmums, tur tika uz noteiktu periodu samazināta alga. Viņi atgriežas pie tā,» teica Bērziņš, norādot, ka šis jautājums jārisina tautas kalpiem.

Deputātu mēnešalga šogad tiks aprēķināta, par pamatu ņemot valstī strādājošo mēneša vidējo darba samaksu 2012.gada pirmajā pusgadā, kas bija 474 lati, un piemērojot tam koeficientu 3,2. Tādējādi deputāta mēnešalga šogad būs 1517 lati pirms nodokļu nomaksas, savukārt 2012.gadā deputātu alga bija 1417 lati pirms nodokļu nomaksas. Tātad šogad deputātu algas pieaugtu apmēram par 100 latiem, vēstīja LETA.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, šogad līdz ar Saeimas deputātu atalgojumu mainās amatalgas apmērs arī Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem un virknei Saeimas ievēlētu, apstiprinātu un ieceltu amatpersonu. Šo amatpersonu algām samazinošais koeficients iepriekšējos gados netika piemērots.

Līdz ar valstī strādājošo vidējās darba samaksas izmaiņām mainās arī piemaksas Saeimas amatpersonām, tāpat par dažiem latiem pieaug arī maksimālais kompensāciju apmērs, uz ko deputāti var pretendēt, lai segtu attaisnotas telpu īres un transporta izmaksas.

2010.gada nogalē Saeimas deputātu atalgojuma sistēma tika reformēta, iekļaujot deputātus vienotajā atalgojuma sistēmā, mainot līdzšinējos atalgojuma noteikšanas principus un atsakoties no kompensācijām un piemaksām. Deputātiem vairs netiek piemaksāts par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu un viņi nesaņem reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju. Vienīgā kompensācija ir apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri. Tās maksimālais apmērs atkarīgs no deputāta dzīvesvietas. Lai to saņemtu, deputātiem jāuzrāda attaisnojoši dokumenti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: alga, Andris Bērziņš, deputāti, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats