25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » No uzturlīdzekļu nemaksātājiem valsts piedzen miljonu latu gadā
No uzturlīdzekļu nemaksātājiem valsts piedzen miljonu latu gadā
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 8. janvāris 2013, 13:12
Uzturlīdzekļu parādnieku un to bērnu skaits, kuriem tiek maksāta ikmēneša uztura nauda no valsts kabatas, ir nostabilizējies.


Jau šogad par pieciem latiem ir palielināta summa, ko Uzturlīdzekļu garantiju fonds (UGF) parādnieku vietā izmaksā viņu bērniem. Starp citu, 2012. gada oktobra beigās bija reģistrēti 25 099 uzturlīdzekļu parādnieki, kuri izvairās no savu bērnu uzturēšanas.

Līdz šā gada aprīlim notiks pakāpeniska pāreja uz citādu uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību. Proti, nauda bērna uzturēšanai tiks samaksāta par iepriekšējo mēnesi, nevis par kārtējo mēnesi, kā notika līdz šim.

UGF atgādina, ka personām, kurām uzturlīdzekļu izmaksa no fonda ir uzsākta līdz 2012. gada 1. aprīlim, ir paredzēts noteikt pārejas periodu līdz 2013. gada 30. aprīlim. Šajā periodā uzturlīdzekļi tiks izmaksāti katru mēnesi par dažām dienām vēlāk nekā iepriekšējā mēnesī. Piemēram, janvārī uzturlīdzekļi tiks izmaksāti līdz piecām dienām vēlāk nekā decembrī, februārī – līdz piecām dienām vēlāk nekā janvārī un tā līdz aprīlim (ieskaitot).

UGF direktors Edgars Līcītis saka – daudzi vecāki uztraucas, vai tādējādi uzturlīdzekļus neizmaksās mazākā apjomā un vai kaut kur nepazudīs viens mēnesis. Viņš mierina, ka tā nenotiks, jo turpmāk vecāki naudu saņems nevis par kārtējo mēnesi, bet par iepriekšējo un tādā apmērā, kā pienākas. Jaunā kārtībā novērsīs situācijas, kad UGF pārmaksā līdzekļus, jo nav laikus saņēmis informāciju, ka uzturlīdzekļu prasītājam mainījušies apstākļi. Savukārt līdz 2016. gada beigām paredzēts pakāpeniski palielināt izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru. UGF vadībai gan šogad ir jāiesniedz tieslietu ministram priekšlikumi par iespējām tā dēvēto alimentu apmēru palielināt agrāk, bet E. Līcītis norāda, ka tas būs atkarīgs no finansējuma.

Jāatgādina, ka no 2010. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 31. decembrim valsts uzturlīdzekļus izmaksāja šādā apmērā: bērniem līdz septiņu gadu vecumam 30 latu, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto; bērniem no septiņu līdz 18 gadu vecumam – 35 latus, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto. Sākot ar šo gadu, līdz 2016. gada 31. decembrim paredzēts pakāpeniski palielināt summu par pieciem latiem gadā. Tas nozīmē, ka, vēlākais, 2016. gadā par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai tiks maksāti 50 latu mēnesī un par katru bērnu no septiņu gadu vecumam līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 55 lati mēnesī.

Pērnā gada oktobrī uzturlīdzekļi tika maksāti 24 374 bērniem. UGF administrācija 2012. gada oktobrī uzturlīdzekļos izmaksājusi 808 881,60 latu, bet no parādniekiem atguvusi 16,42 procentus jeb 132 821,63 latus.

E. Līcītis vērtē, ka no uzturnaudas nemaksātājiem ik gadu izdodas piedzīt vairāk un vairāk līdzekļu – vairāk nekā vienu miljonu latu gadā. Viņš piebilst, ka pašlaik prasības par valsts maksātiem uzturlīdzekļiem iesniedz lielākoties tad, kad kāds no vecākiem nerūpējas par bērnu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edgars Līcītis, UGF, Uzturlīdzekļi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats