20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Rimšēvičs par eiro ieviešanas ieguvumiem un vienīgo negatīvo lietu
Rimšēvičs par eiro ieviešanas ieguvumiem un vienīgo negatīvo lietu
Autors: Apollo.lv / 8. janvāris 2013, 12:10
Laikam vienīgā negatīvā lieta, ieviešot eiro, ir tā neziņa un risks, ka virkne uzņēmēju, tirgotāju varētu mēģināt šo eiro ieviešanas procesu izmantot īstermiņa peļņas gūšanai, intervijā laikrakstam «Diena» sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.


Viņš intervijā norādīja: «Es ceru, ka visi pasākumi, kas saistīti ar cenu novērošanu, cenu norādīšanu blakus abās valūtās pirms un pēc eiro ieviešanas tomēr drusku atturēs no vieglprātīgas un ātras peļņas gūšanas. Tik tiešām cilvēki 2014.gada 1.janvāri saista ar naudas nomaiņas dienu, eiro ieviešanu, un, neskatoties uz to, ka 1.janvārī varbūt celsies kādi elektrības, gāzes, ūdens vai siltuma tarifi, tas viss tiks attiecināts uz eiro, tāpēc būtu svarīgi, ka šīs lietas tiktu nodalītas.»

Rimšēvičs norādīja, ka, protams, droši vien redzēsim, ka būs cenas vai pakalpojumi, kuru cenas mazliet pieaugs, bet taču būšot arī preces un pakalpojumi, kam cenas samazināsies, raksta Apollo.lv.

Runājot par ieguvumiem, Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, ka tuvāko desmit gadu laikā valsts ieekonomēs ap 900 miljoniem eiro, kas ir gandrīz 70 miljoni latu gadā - labāki kredītreitingi nozīmēs iespēju lētāk atdot krīzē uzkrāto parādu.

«Pastāv labas izredzes, ka varētu tikt palielinātas algas un arī pensijas, un tā rezultātā ieguvēji būtu visi. Vēl ir ļoti svarīgi pateikt, ka tie līgumi, kas cilvēkiem ir noslēgti ar bankām latos, tiks pārslēgti eiro, mēs zinām, ka starpbanku procentu likme latos visus šos gadus bijusi augstāka nekā starpbanku eiro procentu likme. Automātiskā naudas konvertācija nozīmēs, ka cilvēki uz tās rēķina varēs ekonomēt naudu – tiem, kuriem ir kredīti eiro, vairs nebūs jākonvertē lati uz eiro, un tā rezultātā arī viņi varēs ieekonomēt, un būs tā naudiņa, kuru varēs iztērēt vai novirzīt kādiem citiem saviem uzdevumiem un mērķiem,» sacīja Rimšēvičs, norādot, ka, viņaprāt, tie ir galvenie eiro iegūšanas labumi katram cilvēkam.

Viņš intervijā «Dienai» piebilda, ka Latvijas iedzīvotājiem arī nav jāuztraucas, ka eirozona varētu sabrukt, jo tā nesabruks.

«Latvijas iedzīvotājiem nekādā gadījumā nav jāuztraucas, ka Latvijai nāksies maksāt grieķu parādus – pirmkārt, Latvija Grieķijai nav aizdevusi, otrkārt, pēc tam, kad Latvija iestāsies eirozonā, mēs būsim jaunā, citā situācijā, un šis parādu smagums gulstas tikai uz tām valstīm, kuras jau šobrīd tur ir,» viņš sacīja.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, Ilmārs Rimšēvičs, Latvijas Banka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats