20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Aptauja: iedzīvotāju viedoklis par valsts ekonomisko situāciju pusotra gada laikā ir ievērojami uzlabojies
Aptauja: iedzīvotāju viedoklis par valsts ekonomisko situāciju pusotra gada laikā ir ievērojami uzlabojies
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 27. decembris 2012, 15:19
Latvijas iedzīvotāju viedoklis par situāciju valsts ekonomikā pēdējā pusotra gada laikā ir ievērojami uzlabojies, liecina šā gada rudenī pētījumu aģentūras TNS veiktā iedzīvotāju aptauja.


Tādējādi pašreizējais situācijas novērtējums ir līdzvērtīgs pirms krīzes periodā novērotajam noskaņojumam, secinājis TNS.

Veiktās aptaujas rezultāti rāda – lai arī kopumā valsts iedzīvotāji joprojām pauž negatīvu pašreizējās ekonomiskās situācijas novērtējumu, viņu īpatsvars, salīdzinot ar šādas aptaujas rezultātiem pusotru gadu iepriekš, ir ievērojami sarucis - no 84% pērnā gada maijā līdz 54% šā gada oktobrī. Tādējādi vienlaikus ir pieaudzis neitrāli vai pozitīvi noskaņoto iedzīvotāju daudzums Attiecīgi vienlaikus ir pieaudzis neitrāli vai pozitīvi noskaņoto iedzīvotāju daudzums, tostarp pozitīvi noskaņoto iedzīvotāju skaits ir četrkāršojies – no 6% 2011.gada maijā līdz 24% šā gada oktobrī veiktajā aptaujā.

Kā sliktu ekonomisko situāciju visbiežāk vērtē bezdarbnieki, Latgales reģiona iedzīvotāji, kā arī cittautieši, bet labāks vērtējums ir starp latviešu tautības iedzīvotājiem. Vērojama arī sakarība starp ģimenes ienākumiem un ekonomiskās situācijas vērtējumu, proti, jo augstāks ir ģimenes ienākumu līmenis, jo labāk tiek vērtēta arī Latvijas kopējā ekonomiskā situācija.

TNS arī noskaidrojis, ka šā gada oktobrī kā satraucošāko problēmu Latvijas ekonomikā iedzīvotāji visbiežāk nosaukuši bezdarbu, kas satraucis 52% valsts iedzīvotāju, savukārt 35% aptaujāto atzinuši, ka viņus satrauc zemais dzīves līmenis, bet vienādu daudzumu aptaujāto – 34% - satrauc cenas un tarifi, kā arī sociālās garantijas. Par šobrīd tik aktuālo jautājumu – pāreju uz eiro – oktobrī satraucās tikai 1% iedzīvotāju.

„Jāatzīmē, ka iedzīvotāju viedokli par ekonomikas procesiem un aktuālajiem finanšu vai ekonomikas jautājumiem lielā mērā ietekmē tas, ko viņi redz un dzird masu medijos, īpaši televīzijā un internetā. Turklāt interneta kā informācijas avota par ekonomikas jautājumiem loma pēdējā gada laikā ir būtiski pieaugusi. Tāpēc ir likumsakarīgi, ka iedzīvotāji kā aktuālas biežāk nosauc tās lietas, kas tobrīd masu medijos ir vairāk izvirzītas priekšplānā un kas vienlaikus sasaucas ar konkrētā indivīda personisko pieredzi, kā arī viņa radu, draugu vai paziņu piedzīvoto,” aptaujas rezultātus komentē TNS finanšu nozares pētījumu eksperte Ilva Pudule.

TNS norāda - kopumā var secināt, ka Latvijas makroekonomikas uzlabošanos daļa iedzīvotāju izjūt arī savos maciņos, un tas stiprina viņu pārliecību par pozitīvu Latvijas ekonomisko situāciju. Arī visā sabiedrībā kopumā uzlabojas priekšstats par valsts ekonomisko situāciju, kas, savukārt, var sekmēt pieprasījuma pēc dažādām precēm un pakalpojumiem pieaugumu un rezultātā veicināt Latvijas tautsaimniecības attīstību.

TNS aptauja veikta no šā gada 12.līdz 2.oktobrim, aptaujājot 1014 iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Aptaujas izlase ir reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju kopumam šajā vecuma grupā, un aptaujas rezultāti atspoguļo aptuveni 1,7 miljonu mūsu valsts iedzīvotāju viedokļus.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, ekonomika, iedzīvotāji, Ilva Pudule, TNS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats