23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvija "Doing Business" pētījumā krīt par četrām vietām
Latvija "Doing Business" pētījumā krīt par četrām vietām
Autors: IR.lv / 23. oktobris 2012, 17:08
Pasaules Bankas 2013.gada pētījumā "Doing Business" Latvija no 21.pozīcijas pērn noslīdējusi līdz 25.vietai, atsaucoties uz informāciju "Doing Business" mājaslapā, vēsta biznesa portāls nozare.lv. Igaunija no 24.vietas pakāpusies uz 21., savukārt Lietuva saglabājusi 27.pozīciju.


"Doing Business 2013" uzņēmējiem labvēlīgas vides novērtējumā Latvija atrodas astotajā vietā Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, novērtējumā piekāpjoties Dānijai, Apvienotajai Karalistei, Īrijai, Somijai, Zviedrijai, Vācijai un Igaunijai, raksta IR.LV.

Pasaules Banka "Doing Business" pētījumā aplūko uzņēmējdarbības vidi 185 pasaules valstīs. Saraksta pirmo vietu ieņem Singapūra, otrajā vietā ir Honkonga, trešajā - Jaunzēlande, ceturtajā - ASV, piektajā - Dānija. Pēdējā vietā ierindota Centrālāfrikas Republika.

Biznesa sākšana Latvijā, pēc Pasaules Bankas ieskatiem, nākamgad būs nedaudz sarežģītāka nekā šogad, jo šajā jomā Latvija sarakstā kritusi par astoņām vietām - no 51. uz 59.vietu. Ar būvniecības atļauju izsniegšanu Latvijā nākamgad būs līdzīgi kā šogad - no 2012.gada 112.vietas pasaulē noslīdot uz 113.vietu nākamgad. Elektrības piekļuves ziņā Latvija no 84.vietas pakāpusies līdz 83.vietai. Savukārt īpašuma reģistrēšanas ziņā Latvija pasaulē nākamgad pacelta no 32. uz 31.vietu.

Nemainīgas pozīcijas Latvija saglabājusi kredītu pieejamības ziņā - 4.vieta, un pārrobežu tirdzniecības jomā - šogad 15.vieta, nākamgad - 16.vieta.

Pēc pētījuma rezultātiem, nākamgad Latvija mazāk aizsargās investorus - kritums no 65.vietas šogad līdz 70.vietai nākamgad. Turpretī nodokļu politikas ziņā Latvija pakāpusies no 67.vietas šogad uz 52.vietu nākamgad.

Savukārt maksātnespējas procesa atvieglošanas ziņā Latvija kritusi par vienu vietu - no 32.vietas šogad uz 33. nākamgad.

Lai uzlabotu Latvijas pozīcijas Pasaules Bankas "Doing Business" nākamajos pētījumos, ir vajadzīgas pārliecinošākas reformas tajās jomās, kurās joprojām būtiski atpaliekam no citām valstīm, piemēram, tiesu varas un tieslietu sistēmas efektivitātē, kā arī būvniecības saskaņošanas procesā, portālam nozare.lv norādīja Ekonomikas ministrijā.

"Tieslietu sistēmas efektīvs darbs komercstrīdu izskatīšanā un maksātnespējas procesa vienkāršošana ir izšķirīgi svarīgi visai uzņēmējdarbības videi," uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņš norādīja, ka kontekstā ar "Doing Business" pētījumu nepabeigts darbs ir Būvniecības likuma pieņemšana Saeimā, tādēļ atkārtoti aicina Saeimu un arī nozaru organizācijas konstruktīvāk un pārliecinošāk virzīties uz priekšu, lai sakārtotu būvniecības procesu Latvijā.

Šis jau ir desmitais "Doing Business" pētījums. Pirmais tiks publiskots 2003.gadā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Doing Business 2013, Igaunija, Latvija, Lietuva, Pasaules Bankas pētījums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats