24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » ES Vienotais tirgus veido 70% Latvijas eksporta
ES Vienotais tirgus veido 70% Latvijas eksporta
Autors: bizness.lv / 10. oktobris 2012, 13:08
Pērn Latvijas uzņēmumi eksportējuši preces uz 189 pasaules valstīm. Tomēr 70% eksporta veido Eiropas Savienības (ES) Vienotais tirgus, uz kuru 2011. gadā Latvijas uzņēmumi eksportējuši preces aptuveni 3,89 miljardu latu apmērā. 

ES Vienotais tirgus ir viens no lielākajiem ES sasniegumiem, kas pirms divdesmit gadiem izveidots ar mērķi nodrošināt brīvu tirdzniecību un brīvu preču un pakalpojumu apriti starp dalībvalstīm. Šobrīd Latvijas uzņēmēji aktīvi izmanto ES Vienotā tirgus piedāvātās iespējas, kas mūsu uzņēmumiem ir pieejamas kopš Latvijas iestāšanās ES. Svarīgi uzsvērt, ka uzņēmumiem Latvijā ES Vienotais tirgus nozīmē brīvu pieeju gandrīz 500 miljonu patērētāju tirgum. 

Ar mērķi iedrošināt Latvijas uzņēmumus daudz aktīvāk izmantot ES Vienotā tirgus iespējas un paplašināt darbību citās šā tirgus dalībvalstīs, šā gada 17. oktobrī Latvijā pirmo reizi notiks ES Vienotā tirgus forums, kurā ar pieredzi par šā tirgus priekšrocībām un nosacījumiem dalīsies vietējie un ārvalstu eksperti.

Foruma atklāšanā Eiropas Komisijas (EK) ievadvārdus teiks Emīls Polī (Emil Paulis), EK Iekšējā tirgus un pakalpojumu ģenerāldirektorāta Finanšu tirgu G direktorāta vadītājs, savukārt foruma tematiskajās sesijās uzstāsies Bernards Zoudendorps (Bernardus Zuijdendorp), EK Nodokļu politikas un muitas ģenerāldirektorāta Tiešo nodokļu politikas un sadarbības nodaļas vadītājs, un Kataržina Šiško (Katarzyna Szyszko), EK Iekšējā tirgus un pakalpojumu ģenerāldirektorāta Brīvās darbinieku kustības nodaļas pārstāve, kā arī citi eksperti.

Daniels Pavļuts, ekonomikas ministrs: „Šoruden aprit divdesmit gadi kopš ES Vienotā tirgus izveides. Latvija kā ES dalībvalsts no 2004.gada aktīvi izmanto ES Vienotā tirgus sniegtās iespējas, un rezultāti rāda, ka mūsu uzņēmēji šajā tirgū, kurā strādā vairāk nekā 23 miljoni uzņēmumu, ir konkurētspējīgi un spēj veiksmīgi darboties. Tiesa, Latvijas uzņēmumi visbiežāk izvēlas izvērst savu darbību kaimiņvalstīs - Igaunijā un Lietuvā, kā arī Vācijā un Zviedrijā. Tas savukārt norāda uz mūsu uzņēmumu potenciālu paplašināt darbību un vēl vairāk kāpināt eksporta apjomus arī uz citām ES Vienotā tirgus dalībvalstīm. ES Vienotā tirgus divdesmitgades ietvaros aicinām uzņēmējus uz ES Vienotā tirgus forumu, lai klātienē diskutētu par Vienotā tirgus nosacījumiem, sniegtajām iespējām uzņēmējiem, kā arī diskutētu par vēl pastāvošo šķēršļu mazināšanu. Šāds forums iedrošinās mūsu uzņēmējus daudz aktīvāk paplašināt savu darbību ES Vienotajā tirgū.”

Latvijas uzņēmumi aktīvāk izvērš darbību Igaunijā, Lietuvā, Vācijā un Zviedrijā
ES Vienotais tirgus aptver 27 ES dalībvalstis, un tas ir paplašinājis Eiropas iedzīvotāju iespējas brīvi izvēlēties dzīvesvietu, ceļot, studēt un strādāt Vienotā tirgus ietvaros. Tas piedāvā arī plašas iespējas uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstīšanai ne tikai Eiropas, bet arī pasaules mērogā.

Pērn Latvijas uzņēmumu preču eksports uz Baltijas valstīm sasniedza 1,69 miljardus latu jeb 43% no kopējā preču eksporta apjoma. Uzņēmēji aktīvi apguvuši arī Vācijas un Zviedrijas tirgu − attiecīgi 12% un 9% apjomā.

Galvenās eksporta nozaru grupas uz ES dalībvalstīm pērn bija koksne un tās izstrādājumi (14% no kopējā eksporta apjoma uz ES dalībvalstīm), metāli un to izstrādājumi (11%), mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas (8%), minerālie produkti, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija – katra grupa veidojusi vairāk nekā 5% no kopējā eksporta apjoma uz ES, kā arī pārtikas rūpniecības produkti (vairāk nekā 3%). 




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eksports, Latvijas eksports, Pavļuts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats