26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Makroekonomika » Samazinātajām PVN likmēm otras iespējas var nebūt
Samazinātajām PVN likmēm otras iespējas var nebūt
Autors: Zanda Zablovska / DB.LV / 9. oktobris 2012, 9:30
Latvija līdz šim nav izmantojusi visas iespējas piemērot samazinātās PVN likmes, tagad Eiropa nolēmusi tās pārskatīt.


Salīdzinājumā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvas pielikumā atļauto, preču un pakalpojumu skaits, kam Latvijā iespējams piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, ir ļoti ierobežots, DB norāda Rīgas Tehniskās universitātes profesors, bijušais Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Kārlis Ketners.

«Latvijas virziens būtu paplašināt sarakstu, izmantojot direktīvas pielikumā atļauto,» viņš min. Tiesa gan, iespējams, šādas iespējas Latvijai ilgi nebūs – Eiropas Komisija (EK) uzsākusi sabiedrisko apspriešanu par samazināto PVN likmju nākotni, kā argumentu minot nepieciešamību pēc efektīvākām nodokļu sistēmām, raksta DB.LV.

Apspriešana par samazinātajām PVN likmēm un to, ko varētu nozīmēt izmaiņas šajā jomā ES, ir daļa no plašāka pasākumu loka, kas tiek veikts, lai fundamentāli reformētu PVN sistēmu, padarot to vienkāršāku un efektīvāku. Iespējams, reformas saistītas arī ar problemātisko situāciju ES valstu budžetos. «Ir pēdējais laiks, lai mēs no jauna palūkotos uz samazinātajām PVN likmēm. Dalībvalstīm ir nepieciešami jauni ieņēmumu avoti, savukārt uzņēmējiem ir nepieciešamas vienkāršākas nodokļu sistēmas ar mazākām izpildes izmaksām,» paziņojumā skaidro ES nodokļu un muitas savienības, revīzijas un krāpšanas apkarošanas komisārs Aļģirds Šemeta. Apspriešanā plānots noskaidrot, vai samazinātās PVN likmes sasniedz gaidīto vai arī tās rada vairāk problēmu nekā ieguvumu.

Pašlaik ES tikai vienā valstī – Dānijā – nav samazināto PVN likmju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pvn

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats