28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Saeima akceptē papildus 88 miljonu sadali
Saeima akceptē papildus 88 miljonu sadali
Autors: NRA.lv / 13. septembris 2012, 15:21
88 deputātiem balsojot "par" un 2 "atturoties" parlaments atbalstījis izmaiņas šā gada valsts budžetā, dažādām nozarēm sadalot ap 88 miljoniem latu.


Iepriekš pirmajā lasījumā Saeima vienojās prioritārajiem pasākumiem sadalīt papildu 70 miljonus latu, savukārt, vērtējot priekšlikumus budžeta grozījumiem uz otro lasījumu, tika atbalstīti papildu izdevumi vēl vairāk nekā 18 miljonu latu apmērā, raksta NRA.LV.

Veicot šā gada budžeta grozījumus, kopumā budžeta izdevumi, ieskaitot prioritāros pasākumus 70 miljonu latu apmērā un papildu atbalstītos priekšlikumus, šogad palielināsies par 240 miljonu latu.

Tāpat Saeimas deputātu priekšlikumi paredz piešķirt dažādiem priekšlikumiem 1,1 miljonu latu, galvenokārt pārdalot līdzekļus no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Finansējums 23,6 miljonu latu apmērā šogad piešķirts satiksmes nozarei, kas nepieciešams autoceļu uzturēšanai un atjaunošanai, it īpaši Latgales reģionā, kā arī dotācijai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem. Tāpat piešķirts finansējums, lai kompensētu zaudējumus pasta piegādātājiem lauku apvidos un reģionālās vietējās nozīmes pasažieru pārvadātājiem iepriekš plānoto pasākumu neīstenošanas dēļ.

Kā nra.lv atzina Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs, tad liela daļa no papildus naudas atvēlēta tieši veselības nozarei. Veselības nozarei šajā gadā papildu piešķirti 30 miljoni latu, lai nodrošinātu veselības aprūpes pieejamību un mazinātu rindas uz medicīniskajiem pakalpojumiem, tostarp speciālistu konsultāciju un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai, izmeklējumu nodrošināšanai, kā arī Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna realizācijai. Papildu līdzekļi piešķirti arī, lai iedzīvotājiem kompensētu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumus, vakcīnu iegādei, dzemdību palīdzības nodrošināšanai, kā arī, lai segtu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai pievienotā Latvijas Infektoloģijas centra kreditoru saistības.

Papildu līdzekļi 3,9 miljonu latu apmērā paredzēti labklājības jomai gan piemaksām pie politiski represēto personu pensijām, gan ratiņkrēslu, protēžu un citu tehnisko palīgierīču iegādei invalīdiem, kā arī valsts pabalstu izmaksām ar celiakiju slimajiem bērniem.

Finansējums šogad piešķirts asistenta pakalpojumu nodrošināšanai bērniem ar invaliditāti no piecu gadu vecuma, kā arī arodskolu audzēkņiem, kuriem noteiktas tiesības izmantot asistenta pakalpojumus. 30 tūkstoši latu piešķirti lasāmo aparātu iegādei vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem Strazdumuižas internātvidusskolā, bet 50 tūkstoši - Latvijas Bērnu fondam vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai.

Grozījumi budžetā paredz 5,1 miljonu latu piešķirt kultūras nozarei, lai nodrošinātu finansējumu pedagogu atlīdzībai kultūrizglītības iestādēs, mūzikas instrumentu, skaņu un gaismas tehnikas un tērpu iegādei teātriem, orķestriem un koriem, kā arī profesionālās mākslas pieejamībai reģionos un Nacionālās operas saimnieciskās darbības stabilizācijai un skatuves rekonstrukcijai. Tāpat papildu līdzekļi piešķirti Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai, kā arī Dailes teātra sakaru sistēmas rekonstrukcijai. Finansējums 15 tūkstošu latu apmērā piešķirts Lāčplēša dienas svinību organizēšanai, bet 10 tūkstoši latu - 18.novembra koncertam Nacionālajā teātrī.

Papildu finansējums 3,2 miljonu latu apmērā piešķirts izglītībai un zinātnei, tostarp sportistu un treneru materiālajai stimulēšanai par izciliem sasniegumiem sportā un citiem sporta veicināšanas pasākumiem. Līdzekļi piešķirti arī vairāku mācību iestāžu ēku remontam un siltumapgādes sistēmu rekonstrukcijai, kā arī sporta federācijām, ņemot vērā sasniegumus Londonas olimpiskajās spēlēs.

Savukārt lauksaimniecībai piešķirti papildu līdzekļi 2,3 miljonu latu apmērā, policijai, Ugunsdzēsības un glābšanas dienestam un citām drošības iestādēm - 3,9 miljoni latu, tieslietu nozarei - vairāk nekā trīs miljoni latu, bet valsts ārpolitikas interešu īstenošanai - 402 tūkstoši latu.

Finansējums divu miljonu latu apmērā piešķirts, lai prēmētu to dienestu darbiniekus, kuri iesaistīti ēnu ekonomikas un kontrabandas apkarošanā, savukārt 25 tūkstoši latu, lai rekonstruētu Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza veterināro ambulanci atbilstoši starptautiskajām prasībām.

Šī ir pirmā reize pēdējos piecos gados, kad budžets palielināts, un tas bija iespējams, jo prognozēts straujāks valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums - IKP prognoze 2012.gadam ir paaugstināta, paredzot 4 procentu pieaugumu. Grozījumi veikti, nodrošinot, ka izdevumu pieaugums ir atbilstošs valsts ilgtermiņa izaugsmes rādītājiem, un ievērojot Eiropas Savienības noteikumus valsts budžeta deficītu 2013.gadā samazināt par 0,5 procentiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Saeima, valsts budžets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats