28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Ģimenes pabalstu varbūt varēs palielināt tikai 2015. gadā
Ģimenes pabalstu varbūt varēs palielināt tikai 2015. gadā
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 29. augusts 2012, 18:32
Valdība otrdien atbalstīja virkni grozījumu saistībā ar pabalstiem, kuri paredz mazināt valdības pašas noteiktos ierobežojumus, taču ģimenes valsts pabalsta apmērs līdz pat 2015. gadam nemainīsies un būs tie paši astoņi lati.

Neatkarīgā rakstīja, ka, rūpējoties par demogrāfiju, valdība plāno mazināt ierobežojumus maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem. Vakar valdība pieņēma lēmumu, kas gan vēl jāakceptē Saeimai, ka no 2013. gada 1. janvāra šo pabalstu maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50 procenti no summas, kas pārsniegs 23 latus. Pašlaik spēkā ir ierobežojumi, kas nosaka, ka pabalstu maksimālais apmērs dienā ir

11,51 lats un 50 procenti no summas virs 11,51 lata. Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece pastāstīja, ka vidēji par 30 procentiem palielināsies to cilvēku skaits, kuri šos pabalstus varēs saņemt lielākā apmērā. Pabalstu ierobežojumi vēl saglabāsies astoņiem procentiem vecāku pabalsta saņēmēju, desmit procentiem maternitātes pabalsta saņēmēju un 17 procentiem paternitātes pabalsta saņēmēju, kuru pabalsta apmērs ir lielāks par 700 latiem mēnesī, liecina LM informācija.

Tiem maternitātes, paternitātes un vecāku pabalsta saņēmējiem, kuru bērns būs piedzimis līdz šā gada beigām, bet pabalstu izmaksa turpināsies 2013. gadā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks piešķirto pabalstu pārrēķinu. Tas nozīmē, ka pēc 2013. gada vecāki jau saņems pabalstus pēc jaunajiem noteikumiem. Neatkarīgā jau vēstīja, ka pēc šāda valdības lēmuma nebūtu nepieciešamības, ja vien Saeima pērn nebūtu pieņēmusi lēmumu pagarināt pabalstu ierobežojumus līdz pat 2014. gada beigām. Krīzes laika likums attiecībā uz pabalstiem un pensijām paredzēja, ka ierobežojumi ir spēkā tikai līdz 2012. gadam.

Diemžēl, lai arī bija plānots jau no nākamā gada palielināt ģimenes valsts pabalsta apmēru, to valdība nolēma nemainīgu – astoņi lati par bērnu – saglabāt līdz 2014. gada 31. decembrim. Tikai no 2015. gada 1. janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu Ministru kabinets, par otro tas būtu divas reizes, bet par trešo un nākamajiem bērniem – trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē. Ģimenes pabalsta palielināšana vai vismaz diferencēšana atbilstoši bērnu skaitam ģimenēs neesot iespējama pašreiz budžeta apstākļu dēļ, noskaidroja Neatkarīgā. Bijusi arī doma šo pabalstu nemaksāt vispār.

Pēc LM rīcībā esošiem statistikas datiem, šāgada maijā ģimenes valsts pabalstu saņēma 221 600 cilvēku, to izmaksāja par 319 200 bērnu. Vecāku pabalsts izmaksāts 9567 cilvēkiem. Maternitātes pabalstu 2012. gada maijā saņēma 2151 cilvēks, bet paternitātes pabalstu saņēma 634 cilvēki.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ģimenes pabalsts, Jana Muižniece, Labklājības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats