29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Minimālā darba alga Ls 200 nākamgad nemainīsies
Minimālā darba alga Ls 200 nākamgad nemainīsies
Autors: IR.lv / 25. jūlijs 2012, 9:24
Minimālās mēnešalgas apmērs 2013.gadā paliks nemainīgs, proti, patlaban noteiktie 200 lati, šodien vienojās valdība, vēsta aģentūra LETA. Labklājības ministrija (LM) norāda, ka vienlaikus jāturpina diskusija par nodokļu sloga mazināšanu mazo algu saņēmējiem un ģimeņu ar bērniem atbalstu, lai iedzīvotāji, kuriem aprēķina minimālo mēnešalgu, neto saņemtu vairāk.


LM iniciatīvu saglabāt nemainīgu darba algu nākamajā gadā ir atbalstījusi Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Kā pamato LM, ņemot vērā darba tirgus situāciju, 2013.gadā minimālās mēneša darba algas apmērs jāsaglabā pašreizējā līmenī, lai veicinātu mazāk kvalificēto bezdarbnieku ātrāku integrēšanos darba tirgū un strukturālā bezdarba riska mazināšanu, raksta IR.LV.

Atbilstīgi 2013.gada darba laika kalendāram, no 1,189 līdz 1,203 latiem būs jāprecizē minimālā stundas tarifa likme, grozot Ministru kabineta noteikumus. Pusaudžiem un cilvēkiem, kuri ir pakļauti īpašam riskam, minimālā stundas tarifa likme 2013.gadā būs 1,360 lati, jo viņiem saskaņā ar Darba likumu ir atļauts strādāt septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā.

Pērn decembrī 196,5 tūkstoši cilvēku jeb 24,8% no strādājošo kopskaita saņēma minimālo darba algu vai mazāk par minimālo darba algu. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2011.gada novembrī privātajā sektorā Rīgā vidējā bruto darba alga bija 496 lati, bet sabiedriskajā sektorā – 583 lati.

Vienlaikus valdība darba devējiem bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībai papildus piešķīrusi 7,5 miljonus latu. Jau šogad bezdarbniekiem un bezdarba riskam pakļautiem nodarbinātajiem būs pieejams plašāks mācību, nodarbinātības un atbalsta pakalpojumu klāsts, ko galvenokārt apmaksās Eiropas Sociālā fonda (ESF) programmā "Cilvēkresursi un nodarbinātība".

Papildu finansējums ļaus pagarināt aktivitātes "Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība" norises termiņu par 18 mēnešiem līdz 2015.gada 30.jūnijam un papildu mācību pasākumos iesaistīt 8160 bezdarbniekus. Turklāt bezdarbniekiem, kas mācīsies pie darba devēja, maksās nevis stipendiju, bet darba algu, un ar programmas dalībnieku būs jānoslēdz darba līgums. Ja mācības notiks kādā no prioritārajām nozarēm, dotācija viena mēneša izdevumiem būs 200 latu un dotācija bezdarbnieka algai – ne vairāk kā 800 latu par sešu mēnešu darba periodu pēc mācībām. Kā prioritārās nozares norādītas apstrādes rūpniecība, uz eksportu orientētie pakalpojumi – transports un loģistika, tūrisms, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: 200 LVL, minimālā alga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats