23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Patēriņa cenas turpina samazināties
FM: Patēriņa cenas turpina samazināties
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 9. jūlijs 2012, 18:35
Jūnijā patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,1%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. Parasti cenu līmeņa svārstības jūnijā nosaka cenu kāpums pārtikai, jo jaunās ražas produkti sezonas sākumā tradicionāli ir dārgāki. Tā notika arī šogad, tomēr kopējās patēriņa cenu izmaiņas spēcīgi kompensēja degvielas cenu kritums un izteiktas pirmssvētku akcijas atsevišķām precēm, piemēram, alum.


Naftas cenām īslaicīgi sasniedzot savu zemāko līmeni kopš 2010. gada beigām, attiecīgi samazinājās arī degvielas cenas Latvijā. Tomēr, salīdzinot ar 2010. gadu, eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru ir būtiski vājāks. Degvielas cenas Latvijā šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, samazinājās par 3,6%. Jaunākie dati gan liecina, ka naftas cenas ir nedaudz pakāpušās un eiro ir kļuvis vēl nedaudz vājāks, tādēļ jūlijā ir gaidāma degvielas cenu korekcija uz augšu. Situācija globālajā ekonomikā gan nedod pamatu spēcīgām naftas cenu izmaiņām, tomēr, kā liecina pieredze, paredzēt naftas cenas ir diezgan grūti.

Degvielas cenu kāpums ir pakļauts īstermiņa energoresursu cenu un valūtas kursa izmaiņām, tādēļ šīs cenas ļoti operatīvi seko līdzi globālo finanšu rādītāju svārstībām. Tajā pašā laikā gāzes un attiecīgi arī siltumenerģijas cenās globālo cenu svārstības atspoguļojas ar diezgan lielu novēlošanos.

Līdz ar to gāzes un siltumenerģijas cenu kāpums (un tam sekojošais kritums) ir vēl tikai gaidāms. Paredzams, ka tarifu izmaiņas būs redzamas rēķinos par jūliju, kur atspoguļosies globālais energoresursu cenu kāpums, ko varēja novērot šī gada pirmajos mēnešos. Savukārt naftas cenu kritums, ko varēja novērot maijā un jūnijā, siltumenerģijas tarifus ietekmēs tuvāk gada beigām.

Cenu samazinošu efektu jūlijā radīs PVN likmes samazināšana līdz 21%.

Atbilstoši prognozēm turpināja samazināties arī gada inflācija, šomēnes vēl par 0,3 procentu punktiem – līdz 1,9%. Savukārt gada vidējā inflācija (Māstrihtas kritērijs) samazinājās par 0,2 procentu punktiem – līdz 3,6%. Finanšu ministrija prognozē, ka uz gada beigām gada vidējā inflācija samazināsies līdz 2,3 procentiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cenas, Finanšu ministrija, pvn

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats