20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Maksās lielākas sociālās iemaksas vecākiem
Maksās lielākas sociālās iemaksas vecākiem
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 3. jūlijs 2012, 17:08
Valdības namā atbalstītais Labklājības ministrijas (LM) ierosinājums neparedz ieviest vecākiem pensiju piemaksas par izaudzinātiem bērniem. Valdības komiteja nolēmusi atbalstīt ideju palielināt summu, no kuras valsts veic sociālās iemaksas par vecākiem, kuri kopj bērnu līdz gada vai pusotra gada vecumam.


Pašlaik šīs iemaksas veic no 50 latiem mēnesī, jau no nākamā gada to varētu darīt no 100 latiem. Lai arī summa tiek dubultota, pensijas kapitālu, no kura atkarīgs pensijas apmērs, tā, visticamāk, palielinās nebūtiski un to sajutīs tikai tie vecāki, kuri ies pensijā pēc 25–40 gadiem. Atsevišķu piemaksu par izaudzinātajiem bērniem valdība nepiedāvā ieviest.

Ministru kabineta komiteja vakar izskatīja LM sagatavoto ziņojumu, kurš tapis valdības iecerēto darbību īstenošanai; tas radīts, jo valdība šā gada sākumā apņēmās «izvērtēt iespējas sniegt papildu atbalstu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem». Ziņojums – lai arī piemin dažādus variantus, kā atbalstīt vecākus – nepiedāvā nekādus konkrētus risinājumus, izņemot vienu – palielināt sociālo iemaksu objektu cilvēkiem, kuri kopj bērnu.

Ja cilvēks nestrādā un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, viņam šo laiku ieskaita apdrošināšanas stāžā. Kopš 1998. gada par personu, kas kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam, tiek veiktas sociālās iemaksas no valsts budžeta – 20 procenti no 50 latiem mēnesī (nākamgad plānots no 100 latiem, kas budžetā papildus prasīs 1,4 miljonus latu). Atšķiras periods, kura laikā veic šīs iemaksas, – cilvēkiem, kuri saņem bērna kopšanas pabalstu, šis laiks ir pusotrs gads (šogad saņēmēju skaits plānots 12 400 vidēji mēnesī), savukārt tiem, kuri saņem vecāku pabalstu (9653 cilvēki mēnesī), šis periods ir viens gads.

Kā galvenais arguments pret citiem variantiem, ko izmanto LM, ir sociālā budžeta situācija (ziņojumā līdzīgi kā citos LM ziņojumos uzsvērta ekonomiskā krīze, demogrāfijas problēmas, novecošanās). No ziņojuma izriet, ka LM neatbalsta tādus variantus, kas ļautu personām iet agrāk pensijā. Pašlaik likumā jau noteikts, ka atvieglojumi pensiju saņemšanā ir personām, kuras audzinājušas piecus vai vairāk bērnus vai bērnu ar invaliditāti. Saskaņā ar LM datiem pērn ar šādiem atvieglotiem noteikumiem pensija piešķirta 322 personām. Tomēr, kā ziņojuma apspriešanā norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperts Pēteris Leiškalns, ar trim un četriem bērniem nav nekāda atbalsta – pat pensionēšanās vienu vai divus gadus agrāk, bet ar pieciem bērniem uzreiz pieci gadi. LM savukārt atzīst: sistēma, lai varētu doties agrāk pensijā atkarībā no izaudzināto bērnu skaita, nav izmantojama kā mehānisms, lai atrisinātu demogrāfisko situāciju. Tāpat, ja pensijas apmēru vecākiem sasaistītu ar bērnu veiktajām sociālajām iemaksām, tad būtu jāsamazina bērnu pensijas kapitāls. Tāpat LM norāda: paredzot piemaksu pie pensijas no bērna iepriekšējā gadā veiktajām iemaksām, ieguvēji būs vecāki, kuru bērni veiks tās no lielas algas. Atbildot uz Neatkarīgās jautājumu, kāpēc citi varianti nav atbalstīti, LM Pensiju politikas nodaļas vadītāja Dace Trušinska saka: pašreizējā situācijā svarīgi ir atbalstīt tieši jaunos vecākus, kas audzina bērnus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dace Trušinska, Labklājības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats