28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Nodokļu samazināšanas jomā var rīkoties progresīvāk
Nodokļu samazināšanas jomā var rīkoties progresīvāk
Autors: Apollo.lv / 2. maijs 2012, 17:19
Runājot par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un darbaspēka nodokļu samazināšanu, ekonomists Gatis Kokins pauž pārliecību, ka šajā jomā var rīkoties daudz progresīvāk, piemēram, samazināt PVN tajās nozarēs, kuras ir jūtīgākas cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem.


Intervijā Latvijas Radio trešdienas rītā Kokins gan uzsvēra, ka šobrīd valdība to nevar atļauties, tomēr, kad varēs atļauties, par to būs jārunā.

Kā piemēru progresīvākai rīcībai Kokins minēja, ka ļoti efektīvs būtu priekšlikums pārtikai noteikt samazināto likmi. «Tas lēciens no 22% līdz 12% dotu nopietnu atspaidu, bet pašreizējā situācija neļauj veikt šādu manevru,» sacīja ekonomists.

Viņš uzskata, ka šāds solis nodokļu sistēmu veidos ievērojami progresīvāku un valdībā noritot diskusijas, cik ļoti progresīvu šo nodokļu sistēmu vajag, raksta Apollo.lv.

Viņš pauž pārliecību, ka jāiet progresīvās sistēmas virzienā, jo arvien vairāk notiek iedzīvotāju noslāņošanās.

Savukārt, pievēršoties darbaspēka nodokļiem, Kokins domā, ka labāk būtu iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) nesamazināt visiem, bet samazināt cilvēkiem, kuru algas ir zem 400 latiem. Kā min Kokins, lielākā daļa strādājošo ir šīs atzīmes diapazonā.

Jautāts, vai, samazinot PVN par vienu procentu, veikalos samazinātos pārtikas cenas, Kokins paskaidroja, ka PVN samazināšanas gadījumā būtu spiediens uzņēmējiem pazemināt cenas. Arī lieltirgotāji izteikuši vienpusēju nostāju, ka PVN samazināšanas gadījumā necels cenas un arī šis viens procents būs jūtams.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nāca klajā ar ierosinājumu - no 1.jūlija par vienu procentu samazināt PVN un no nākamā gada par vienu procentu - līdz 24% samazināt IIN. Tāpat ministrija rosina no 45 uz 60 latiem palielināt neapliekamo minimumu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gatis Kokins, IIN, Nodokļi, pvn

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats