28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Saeima sāk iztirzāt pensiju likumu
Saeima sāk iztirzāt pensiju likumu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 18. aprīlis 2012, 12:28
Gadījumā, ja Saeima izšķirsies jau no 2014. gada celt pensionēšanās vecumu, kas nozīmētu darba ņēmēju interešu neievērošanu, arodbiedrības rīkos tautas nobalsošanu. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) paziņojusi: ņemot vērā situācijas nopietnību, darbs pie referenduma sagatavošanas jau ir sākts.


Saeima šodien sāk skatīt un vērtēt valdības apstiprinātos grozījumus pensiju likumā par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Likumprojekts paredz pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu gan vīriešiem, gan sievietēm, līdz tas 2020. gadā sasniegs 65 gadus. Pensiju likuma grozījumus skatīs atbildīgā – Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, un tās sēdē tiks uzklausīti plaša ekspertu loka viedokļi, gan arī grozījumus izstrādājošo ierēdņu pamatojums, kāpēc pensiju likumā jāveic izmaiņas. Neatkarīgā rakstīja, ka par šiem grozījumiem nav vienprātības starp dažādām iesaistītām organizācijām. Visasāk pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu jau no 2014. gada iebilst Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Tā ārkārtas valdes sēdē pirmdien atkārtoti izskatīja jautājumu par grozījumiem pensiju likumā. «LBAS viedoklis ir stingrs – joprojām uzskatīt par pamatotu iepriekšējo, savstarpēji saskaņoto lēmumu: uzsākt pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2016. gada,» teikts arodbiedrību paziņojumā. LBAS uzskata, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana jāveic ar mērenu soli – trīs mēneši gadā, lai 65 gadu pensionēšanās vecumu Latvijā sasniegtu 2028. gadā.

«Ņemot vērā situācijas nopietnību, arodbiedrības sāk darbu pie referenduma sagatavošanas, lai nepieļautu strauju pensionēšanās vecuma paaugstināšanu gadījumā, ja šī sociāli izsvērtā pozīcija, kas balstīta uz strādājošo interesēm, netiks ievērota,» Neatkarīgajai norāda LBAS pārstāve Sanita Lorence. Paralēli LBAS turpina vēstuļu akciju par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2016. gada un aicina visus būt aktīviem un tajā iesaistīties.

Valdības apstiprinātās izmaiņas likumā paredz ne tikai pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, bet arī minimālā apdrošināšanas stāža (tas nepieciešams, lai iegūtu tiesības uz valsts vecuma pensiju) paaugstināšanu no 10 līdz 15 gadiem no 2014. gada, bet 2020. gadā – līdz 20 gadiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LBAS, pensijas, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats