28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Valsts budžeta ieņēmumi divos mēnešos turpina pieaugt
FM: Valsts budžeta ieņēmumi divos mēnešos turpina pieaugt
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 8. marts 2012, 11:46
Šā gada divos mēnešos valsts budžeta ieņēmumi turpināja pieaugt un nodrošināja mazāku deficītu nekā 2011. gada divos mēnešos. Saskaņā ar Valsts kases operatīvo informāciju valsts budžeta deficīts šā gada divos mēnešos bija 41,2 miljoni latu un salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri-februāri tas samazinājās par 82,4 miljoniem latu. Deficīta samazināšanās bija vērojama gan valsts speciālajā budžetā (par 11,3 milj. latu), gan valsts pamatbudžetā (par 71,2 milj. latu), kur bilances uzlabojums bija būtiskāks.


Šā gada divos mēnešos salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu valsts pamatbudžeta ieņēmumu pieaugumu galvenokārt nodrošināja ieņēmumu pieaugums nodokļu un nenodokļu pozīcijās. Janvārī-februārī nodokļu ieņēmumi kopējos valsts pamatbudžeta ieņēmumos veidoja 72,4% un bija 337,2 miljoni latu. Salīdzinot ar 2011. gada pirmajiem diviem mēnešiem, nodokļu ieņēmumi palielinājās par 24,3%, tai skaitā pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi pieauga par 31,8%, akcīzes nodokļa ieņēmumi par 4,5% un uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumi par 38,7%. 

Kopumā nodokļu ieņēmumu plāna izpilde valsts pamatbudžetā pirmajos divos mēnešos bija 116,2%, tai skaitā pievienotās vērtības nodokļa izpilde bija 135,3%, uzņēmumu ienākuma nodokļa izpilde 99,0% un akcīzes nodokļa izpilde 94,4% apmērā. Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu plāna pārpilde ir skaidrojama ar mazākām atmaksām nekā iepriekš prognozēts, kā arī ar lielākām bruto iemaksām nekā iepriekš prognozēts, ko veicināja mazumtirdzniecības apjoma kāpums. Savukārt, akcīzes nodokļa ieņēmumu plāna neizpilde ir galvenokārt saistīta ar janvārī plānoto akcīzes nodokļa no tabakas izstrādājumiem avansa maksājumu saņemšanu pagājušajā gada decembra beigās, kā arī patēriņam izlaisto tabakas produktu apjoma samazināšanos.

Arī valsts pamatbudžeta nenodokļu ieņēmumos, salīdzinot ar iepriekšējā gada diviem mēnešiem, bija vērojams pieaugums, kuru galvenokārt ietekmēja janvārī atmaksātie 2007. – 2013. gada ES fondu plānošanas perioda darbības programmas „Uzņēmējdarbības un inovācijas” ietvaros pieejamie budžeta līdzekļi 22,8 miljonu latu apmērā, kurus plānots apgūt darbības programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība” ietvaros. Tā rezultātā nenodokļu ieņēmumi vairāk kā divas reizes pārsniedza plānoto, šā gada janvārī-februārī veidojot 51,8 miljonus latu.

Valsts pamatbudžeta izdevumi šā gada divos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga nebūtiski – par 1% un kopumā bija 474,6 miljoni latu. Tai skaitā uzturēšanas izdevumi palielinājās par 2,1%, ko galvenokārt noteica izdevumu pieaugums subsīdijām un dotācijām, savukārt kapitālie izdevumi samazinājās par 11,8%.

Operatīvie dati par valsts speciālā budžeta izpildi šā gada divos mēnešos salīdzinājumā ar 2011. gada attiecīgo periodu liecina, ka šajā budžetā palielinājās gan ieņēmumi, gan izdevumi, tomēr izdevumu pieaugums bija lēnāks. Tā rezultātā samazinājās valsts speciālā budžeta deficīts.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu ministrija, Valsts budžets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats