19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Aptauja: 37% strādnieku gatavi uzsākt darbu, nenoformējot savas darba attiecības oficiāli
Aptauja: 37% strādnieku gatavi uzsākt darbu, nenoformējot savas darba attiecības oficiāli
Autors: NRA.lv / 7. marts 2012, 16:50
Divas trešdaļas jeb 63% Latvijas iedzīvotāju nav gatavi uzsākt darba attiecības bez darba līguma, liecina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) aptaujas dati.


Tomēr 37% būtu gatavi uzsākt darbu, nenoformējot savas darba attiecības oficiāli. Viens no iemesliem šādai tendencei ir nepietiekamas zināšanas par darba līguma nozīmi - šo dokumentu par formalitāti uzskata katrs ceturtais jeb 26% aptaujāto. Lai izglītotu esošos un potenciālos darba ņēmējus par darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiem, LBAS uzsāk informatīvo kampaņu "Nomet nastu!", kuras ietvaros aicina aktīvāk izmantot bezmaksas konsultāciju iespējas, risinot problēmsituācijas darba vietā.

Aptauju rezultāti parāda, ka darba ņēmēji ir gatavi brīvprātīgi atteikties no savām darba tiesībām, piemēram, 63% mēdz strādāt neapmaksātas virsstundas, bet 39% ir gatavi atteikties no ikgadējā atvaļinājuma. Izvēloties vieglāko - samierināšanas ceļu, darbinieki ar katru nākamo problēmsituāciju uzņem arvien lielāku nastu, kas negatīvi ietekmē gan pašu dzīves kvalitāti, gan attiecības ar darba devēju, raksta NRA.lv.

"Mēs katru dienu izvēlamies. Un bieži mēs izvēlamies klusēt, paciest un nest savu nastu. LBAS kampaņas "Nomet nastu!" ietvaros mēs aicinām atteikties no neziņas un samierināšanās darba vietā un aktīvi izmantot iespēju pieteikties konsultācijai pie speciālista. Svarīgi ir vērsties pēc palīdzības, tiklīdz rodas problēmsituācija, nenogaidot līdz nasta sakrājas tik liela, ka vadzis lūzt," stāsta LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Konsultējot darba ņēmējus visā Latvijā, LBAS darba tiesību speciālisti atzīst, ka šobrīd visbiežāk saņem jautājumus par to, kā rīkoties viskritiskākajos gadījumos, piemēram, kad notikusi nepamatota atlaišana vai nav izmaksāta darba alga. Tomēr ir svarīgi, ka darbinieks pēc palīdzības vēršas tiklīdz ir saskāries ar kādu darba tiesību pārkāpumu. Kampaņas ietvaros LBAS skaidros, kuros gadījumos ir jāapsver iespēja vērsties pie konsultanta un kādu palīdzību var sagaidīt.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darba līgums, LBAS, Pēteris Krīgers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats