25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Mazumtirdzniecības apgrozījums janvārī pārsteidz ar strauju pieaugumu
FM: Mazumtirdzniecības apgrozījums janvārī pārsteidz ar strauju pieaugumu
Autors: BNA / 29. februāris 2012, 16:47
2012. gada pirmie statistikas dati par mazumtirdzniecības apgrozījumu patīkami pārsteidz, jo spilgti kontrastē ar 2011. gada nogales datiem, kad svētkiem raksturīgā pircēju aktivitāte veikalos bija salīdzinoši zema. Sezonāli izlīdzinātais mazumtirdzniecības apjomu pieaugums 2012. gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par 6,4%.


Pārtikas preču apgrozījums janvārī nemainījās, degvielas apgrozījums pieauga par 4,2%, bet lielāko pārsteigumu radīja nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) apgrozījums, kas pieauga pat par 11,1%. 

Galvenais iemesls tik labiem pieauguma tempiem ir zemais decembra sniegums, tomēr pastāv arī virkne citu faktoru, piemēram, komunālie rēķini par decembri, ko apmaksāja janvārī, bija salīdzinoši zemi, un tas ļāva nedaudz palielināt tēriņus. Iespējams, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, uzņēmumi uz gada beigām darbiniekiem ir izmaksājuši prēmijas, kuras savukārt tika novirzītas kādu sen atliktu pirkumu veikšanai.

2012. gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 16,6%. Pārtikas preču apgrozījums pieauga par 4,6%, nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) apgrozījums pieauga par 28,1%, bet degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 7%.

Jāatzīmē, ka privātais patēriņš vēl nav sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni, kas, piemēram, novērojams rūpniecības vai eksporta rādītājos, tomēr tas seko galveno ekonomikas dzinējspēku tendencēm. Uzlabojas arī nodarbinātības rādītāji, pieaug kopējā aktivitāte ekonomikā, kas kopumā sekmē mazumtirdzniecības nozares turpmāku attīstību. Kā liecina Eiropas Komisijas publicētie konfidences rādītāji – gan patērētāju, gan arī tirgotāju redzējums par nozares attīstību nākotnē turpina uzlaboties.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu ministrija, Mazumtirdzniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats