16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Makroekonomika » Eiropas Parlaments: nepietiek ar budžeta samazināšanu, lai atjaunotu ekonomiku
Eiropas Parlaments: nepietiek ar budžeta samazināšanu, lai atjaunotu ekonomiku
Autors: NRA.lv / 19. februāris 2012, 23:01
Trešdien pieņemtās rezolūcijās Eiropas Parlaments (EP) aicina vairāk pūļu veltīt izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai un nabadzības apkarošanai. Parlamenta vērtējumā par Komisijas gada izaugsmes pētījumu un nodarbinātības pamatnostādnēm norādīts, ka dalībvalstīm jāīsteno strukturālo reformu priekšlikumi un jāuzlabo arī pārredzamību, lai uzlabotu ekonomikas politikas koordināciju.


Budžeta, izaugsmes un nodarbinātības pasākumi ir jāskata kā vienoti, uzsvērts rezolūcijās. Piemēram, rezolūcijā par 2012. gada izaugsmes pētījumu teikts, ka Komisija neņem vērā "vajadzību steidzami rīkoties, lai atbalstītu īstermiņa darbību un nodarbinātību". Rezolūcijās deputāti uzsver arī nepieciešamību iegūt investoru, patērētāju un pilsoņu uzticēšanos un norāda, ka Komisijas gada izaugsmes pētījumā tam pievērsts pārāk maz uzmanības, raksta NRA.lv.

Rezolūcijā uzsvērts, ka "jāpalielina valstu atbildības sajūta par pārmaiņām, par kurām ir izlemts saistībā ar turpmāko ekonomikas pārvaldību, un šo pārmaiņu demokrātiskā leģitimitāte". Deputāti aicina Komisiju sniegt izsmeļošāku informāciju par dalībvalstu rīcību vai rīcības trūkumu attiecībā uz saņemtajiem reformu ieteikumiem. Rezolūcijā norādīts arī, ka minēto reformu priekšlikumu nepilnīga īstenošana kavēs izaugsmi.

Tajā pašā rezolūcijā arī norādīts, ka bankām jāizsniedz vairāk aizdevumu reālajai ekonomikai un aicina līdz vasarai iesniegt priekšlikumus tiesību aktu izmaiņām, lai atrisinātu banku krīzi.

Rezolūcijā par izaugsmes pētījuma sociālajiem un nodarbinātības aspektiem deputāti aicina Eiropadomi nodrošināt, lai fiskālā konsolidācija nepalielinātu nabadzību vai nekavētu centienus risināt bezdarba problēmu, īpaši jauniešu vidū.

Deputāti aicina dalībvalstis ciešā sadarbībā ar sociālajiem partneriem ieviest Eiropas Jaunatnes garantijas sistēmu, lai katram jaunietim pēc četru mēnešu ilga bezdarba nodrošinātu tiesības uz darbu, praksi, papildu apmācību vai darbu apvienojumā ar apmācību.

Viņi aicina Eiropadomi ieviest arī finanšu darījumu nodokli.

Deputāti rezolūcijā arī pauž bažas par to, ka pašlaik noteiktie dalībvalstu mērķi nav pietiekami, lai sasniegtu stratēģijas „Eiropa 2020” pamatmērķus nodarbinātības, izglītības un nabadzības samazināšanas jomā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets, Eiropas Parlaments

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats