25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Patēriņa cenas janvārī Latvijā pieaug par 0,8%
Patēriņa cenas janvārī Latvijā pieaug par 0,8%
Autors: IR.lv / 9. februāris 2012, 9:28
Latvijā šogad janvārī patēriņa cenas pieauga par 0,8%, salīdzinot ar decembri, bet gada inflācija (šā gada janvāris salīdzinājumā ar 2011.gada janvāri) samazinājās līdz 3,6%, aģentūra BNS uzzināja Centrālajā statistikas pārvaldē.


Savukārt gada vidējā inflācija - 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, - janvārī bija 4,4%, raksta IR.LV.

Ekonomists Dainis Gašpuitis uzskata, ka galvenie iemesli krasajām izmaiņām janvārī ir rodami gāzes un naftas cenu kāpumā. To dēļ ir augušas degvielas cenas un maksa par siltumenerģiju. Inflācijas kāpumu vairāk nekā prognozēts dzesējušas sezonālo apavu un apģērbu izpārdošanas akcijas. Straujais energoresursu izmaksu kāpums ir ļoti nepatīkama parādība gan mikro gan makroekonomikas līmenī, norāda Gašpuitis un sagaida, ka cenu kāpums kļūs mērenāks. Tomēr lielākā neskaidrība saglabājas par notikumiem Tuvajos Austrumos, no kuru attīstības lielā mērā izrietēs naftas cenu dinamika.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2012.gada janvārī, salīdzinot ar 2011.gada decembri, precēm cenas pieauga par 1%, bet pakalpojumiem - par 0,4%. Savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri precēm cenas pieaugušas par 4,3%, bet pakalpojumiem - par 1,5%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām janvārī salīdzinājumā ar decembri bija cenu kāpumam mājokļa, transporta un pārtikas grupās, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Pieaugot dabasgāzes tarifiem vidēji par 12,2%, gāze kopumā iedzīvotājiem kļuva par 8,6% dārgāka, bet siltumenerģija sadārdzinājās vidēji par 9,4%. Par 5,2% pieauga atkritumu savākšanas tarifi. Citi mājokļa uzturēšanas pakalpojumi sadārdzinājās par 0,2%.

Transporta grupā benzīns sadārdzinājās vidēji par 5,3%, bet dīzeļdegviela - par 2,5%. Cenas pieauga autovadītāju kursiem (+2,6%), autostāvvietām (+1,3%) un aviobiļetēm (+0,5%), savukārt lētākas kļuva lietotas automašīnas (-1,8%).

Pārtikas grupā sadārdzinājās svaiga gaļa (+1,5%) un gaļas produkti (+1,3%), zivju produkti (+2,5%), dārzeņi (+12,6%), augļi (+5%), sulas (+2,1%) un enerģijas dzērieni (+9,1%), pārtikas sāls (+5,2%), šokolādes konfektes (+8,3%). Beidzoties akcijām, par 1,8% dārgāka kļuva maize. Savukārt akciju ietekmē cenas kritās graudaugu izstrādājumiem (-1,2%), kafijai (-3,4%), konservētiem dārzeņiem (-1,8%) un gāzētiem dzērieniem (-3,6%).

Vēl janvārī par 2,2% lētāki kļuva alkoholiskie dzērieni, bet par 4,1% cenas pieauga īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm, par 3,9% - personīgās aprūpes precēm un par 4,9% - grieztajiem ziediem un stādiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Centrālajā statistikas pārvalde, inflācija, Patēriņa cenas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats