25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Neredz iespējas atrast, kur strādāt
Neredz iespējas atrast, kur strādāt
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 2. februāris 2012, 13:05
Grieķijas iedzīvotāji pašlaik ir vislielākie pesimisti – gandrīz visi Eiropas dienvidu valsts iedzīvotāji domā, ka pašlaik ir ļoti slikts laiks darba meklējumiem un iespējām darbu arī atrast, liecina pētījumu centra Gallup veiktā aptauja Eiropā. Lai arī Latvijā iespējas atrast darbu tiek vērtētas pozitīvāk, tomēr uz pārējo Eiropas valstu fona arī Latvijas iedzīvotājus var saukt par pesimistiem.


Latvijā 84 procenti iedzīvotāju ir pesimistiski noskaņoti par iespējām pašlaik atrast darbu vietā, kur viņi dzīvo, tas ir, Latvijā, un tikai deviņi procenti iedzīvotāju ir pārliecināti, ka pašlaik tomēr ir labs laiks darba atrašanai, liecina Gallup aptauja. Baltijā vispozitīvāk noskaņoti ir igauņi, lai gan arī Igaunijā 77 procenti cilvēku nedomā, ka pašlaik ir labs laiks darba meklējumiem. Lietuvā iedzīvotāju noskaņojums ir līdzīgs Latvijai – tikai astoņi procenti domā, ka laiks pietiekami labs darba atrašanai. Igaunijā no visām trim Baltijas valstīm arī ir zemākais bezdarba līmenis – 11,3 procenti, turpretī Latvijā – 14,8, bet Lietuvā – 15,4 procenti.

Lielākie optimisti Eiropas Savienībā ir Vācijas iedzīvotāji – vismaz puse Vācijas iedzīvotāju domā, ka laiks pašlaik ir ļoti labs darba meklējumiem, Vācijā ir arī viens no zemākajiem bezdarba līmeņiem ne tikai Eiropas Savienībā, bet arī eirozonā. Pētījuma veicēji pozitīvi vērtē arī situāciju Austrijā, Zviedrijā, Somijā, Luksemburgā, Dānijā un Francijā. Visās šajās valstīs kopš ekonomijas lejupslīdes 2009. gadā panākts iedzīvotāju viedokļa uzlabojums, proti, iedzīvotāji daudz pozitīvāk izsakās par darba tirgus klimatu, raksta NRA.lv.

Lielākie pesimisti ir grieķi, kur 96 procenti domā, ka laiks ir pagalam slikts darba atrašanai, kas, protams, sasaucas ar valsts ekonomisko situāciju. Grieķu noskaņojums salīdzinājumā ar 2009. gadu ir daudz pesimistiskāks. Taču ir valstis, kur dīvainā kārtā viedokļi nemainās, piemēram, Rumānija, kur konstanti visus pēdējos gadus septiņi procenti iedzīvotāju domā, ka ir labs laiks darba atrašanai. Vēl negatīvi noskaņoti ir arī Bulgārijas, Itālijas, Īrijas un Spānijas iedzīvotāji (spāņiem situācija arī šķiet daudz sliktāka nekā 2006., 2007. gadā, kad vismaz puse vēl domāja, ka laiks ir ļoti labs darba atrašanai, – tagad vairs tikai 7%).

Interesanti palūkoties uz to valstu iedzīvotāju viedokļiem, kurp visbiežāk dodas Latvijas iedzīvotāji meklēt darbu, piemēram, Lielbritānija ir samērā negatīvi noskaņota par darba tirgu, tāpat kā Īrija. Vispozitīvāk no valstīm, uz kurām arī Latvijas iedzīvotāji emigrē, ir noskaņotas Skandināvijas valstis. Vidēji Eiropas Savienībā šo laiku par labu darba atrašanai vērtē 12 procenti eiropiešu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbs, Grieķija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats