28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Eirozonas problēmas ietekmē bezdarbu Latvijā
Eirozonas problēmas ietekmē bezdarbu Latvijā
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 1. februāris 2012, 17:46
Pretēji iepriekš izteiktajām prognozēm par bezdarba līmeņa pakāpenisku samazināšanos šogad janvārī bezdarbs turpinājis augt un sasniedzis 11,7 procentus. Labklājības ministrija (LM) mainījusi bezdarba prognozi, paredzot, ka šāgada vidējais bezdarba līmenis būs 11,1 procents.


 Šo skaitli gan vēl var ietekmēt arī tautas skaitīšanas dati, kā arī, visticamāk, notikumi eirozonā, raksta NRA.lv.

Latvijā janvāra beigās bezdarba līmenis ir 11,7 procenti no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk, salīdzinot ar decembra beigām, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati. Visstraujāk – par 0,7 procentpunktiem – bezdarba līmenis pieaudzis Jēkabpilī, kur tas sasniedzis 14,7 procentus. Ievērojams skaits cilvēku joprojām ir bez darba – kopumā 132 214 cilvēki.

Pagājušā gada vasarā LM veiktās prognozes par 2012. gadu liecināja: bezdarbam pakāpeniski, lēni, bet jāsamazinās. «Vidējais bezdarba līmenis būs 10 procenti, skatāmies, ko teiks Eiropas Komisija, kāda būs situācija Eiropā,» vēl decembrī piesardzīgi situāciju vērtēja LM Darba departamenta direktors Imants Lipskis. Premjerministrs pat izteica paredzējumu, ka bezdarbs sasniegs viencipara skaitli.

LM ir sagatavojusi reģistrētā bezdarba prognozi šim un 2013. gadam. Tajā, kā norāda LM speciālisti, vēl nav ņemti vērā tautas skaitīšanas rezultāti, kas liks reģistrēto bezdarbnieku skaitu dalīt ar mazāku ekonomiski aktīvo skaitu, nekā līdz šim pieņemts, – tas reģistrētā bezdarba līmeni palielinās, bet ne vairāk kā par 1,5%. Prognozes ir sagatavotas, ņemot vērā pašreizējo situāciju, tās, iespējams, būs jākoriģē otrā ceturkšņa laikā, ņemot vērā arī notikumus eirozonā. Vidējo bezdarba līmeni 2012. gadā LM prognozē 11,1 procenta apmērā (ņemot vērā tautskaites datus, tas varētu būt 12,6%), bet 2013. gadā – 9,4 procenti (vai attiecīgi 10,9%). «Prognozējam, ka 2012. gada beigās kā bezdarbnieki būs reģistrēti apmēram 114,5 tūkstoši cilvēki,» norāda LM speciāliste Marika Kupče. Iepriekš LM prognozēja, ka 2012. gadā bezdarba līmenis būs 10,1 procents, bet nākamgad – 8,4 procenti.

Eiropā situācija nav iepriecinoša – eiro zonā pagājušā gada nogalē reģistrēts rekordaugsts bezdarba līmenis – 10,4 procenti, liecina Eurostat dati. Visaugstākais bezdarba līmenis decembrī joprojām bija Spānijā, kur bez darba bija 22,9 procenti darbspējīgo cilvēku. Otrais un trešais augstākais bezdarbs bija attiecīgi Grieķijā (19,2%) un Lietuvā (15,3%). Latvijā reģistrēts ceturtais augstākais bezdarba līmenis Eiropas Savienībā – pēc Eurostat aprēķiniem, tas bija 14,8 procenti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Labklājības ministrija, Nodarbinātības valsts aģentūra

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats