23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Makroekonomika » FM: Mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz samazinās pērnā gada nogalē, bet gada griezumā pieaudzis par 4,6%
FM: Mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz samazinās pērnā gada nogalē, bet gada griezumā pieaudzis par 4,6%
Autors: BNA / 30. janvāris 2012, 18:05
Mazumtirdzniecības nozare 2011.gadā ir attīstījusies līdzīgi ekonomikai kopumā, neradot lielus pārsteigumus. 2011. gadā mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinot ar 2010. gadu, pieauga par 4,6%. Īpaši liels pieaugums bija novērojams nepārtikas preču (neieskaitot degvielu) tirdzniecībā – par 12%, pārtikas preču tirdzniecības apjomi pieauga par 1,3%, bet degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 8,8%.


Mazumtirdzniecības apgrozījums 2011. gadā, raugoties pa mēnešiem, ir bijis ļoti nevienmērīgs. Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem mazumtirdzniecības apgrozījums 2011.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2 procentiem. Tas gan nenozīmē, ka pērnā gada nogales svētkos tika pirkts mazāk dāvanu – salīdzinot ar 2010.gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga pat par 7,1%. To var izskaidrot ar apgrozījuma svārstīgo dinamiku gada ietvaros – pēc negaidīti straujā apgrozījuma pieauguma 2011. gada trešajā ceturksnī (par 5,6%), ceturtais ceturksnis nozarei bija mazāk veiksmīgs, apgrozījumam noslīdot par 0,9%. Gada nogalē negatīvu ietekmi uz nozari radīja problēmas A/S „Krājbanka”. Lai gan noguldījumi šajā bankā tika atbilstoši likumam operatīvi atgriezti īpašniekiem, tomēr šie notikumi jūtami pasliktināja patērētāju noskaņojumu, kas savukārt piebremzēja uzņemto mazumtirdzniecības nozares attīstības tempu gada beigās. 

Jāatzīmē, ka situācija Eiropā 2011. gadā nav atstājusi būtisku ietekmi uz mazumtirdzniecības nozari šajā periodā. Neskatoties uz arvien pieaugošo parādu problēmu Eiropā, tās sekas līdz Latvijai vēl nav nonākušas - mazumtirgotāju konfidences rādītāji vēl arvien uzrāda pārsteidzoši pozitīvas tendences. Tomēr, ja parādu krīzes ietekmē sāks pasliktināties reālā sektora rādītāji Eiropā, tad Latvija, visdrīzāk, tās sajutīs ar ceturkšņa novēlošanos.

Paredzams, ka 2012. gadā mazumtirdzniecības apgrozījums turpinās palielināties, tomēr ar nedaudz pieticīgākiem tempiem, nekā tas bija 2011. gadā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu ministrija, Mazumtirdzniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats