23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Makroekonomika » Jūrmalas pašvaldība apstiprina 2012. gada budžetu
Jūrmalas pašvaldība apstiprina 2012. gada budžetu
Autors: BNA / 27. janvāris 2012, 11:08
Vakar, 26. janvārī, Jūrmalas pilsētas domes sēdē tika apstiprināts pašvaldības 2012. gada konsolidētais budžets kopējos ieņēmumos un izdevumos 45,94 miljonu latu apmērā.  


Budžeta izstrādē Jūrmalas pilsētas pašvaldības galvenās prioritātes ir iedzīvotāju sociālās aizsardzības jautājumi, izglītības finansējums, nekustamā īpašuma nodokļa sloga nepalielināšana, pašvaldības infrastruktūras attīstība, radot labvēlīgāku vidi pilsētas iedzīvotājiem un viesiem.

Plānotie ieņēmumi 2012. gada budžetā ir 36,16 miljonu latu jeb 96,7 % salīdzinājumā ar 2011. gada ieņēmumiem. Vislielākais īpatsvars pašvaldības pamatbudžetā ir ienākumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kas plānots tuvu 2011. gada līmenim – 20,69 miljoni latu.

Ņemot vērā pašvaldības īstenoto nekustamā īpašuma nodokļa politiku, ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļiem 2012. gadā plānoti 5,70 miljonu latu apjomā.

Konsolidētā budžeta izdevumi 2012. gadā plānoti 42,52 miljonu latu apjomā. Izdevumu pieaugums, kas skar visas nozares, saistīts ar mēneša algas palielinājumu mazatalgotajiem pašvaldības iestādēs strādājošajiem, tostarp pirmsskolas iestāžu pedagogiem no 285 uz 315 latiem par vienu likmi, izglītības iestāžu sociālajiem pedagogiem – no 255 uz 300 latiem, kā arī atlīdzības palielinājumu citiem pašvaldības iestāžu darbiniekiem atbilstīgi amatu saimēm noteiktajiem amatu līmeņiem.

„Ekonomikas stāvoklis stabilizējies, tomēr nav priekšnoteikumu straujai izaugsmei, tāpēc pašvaldības budžeta ieņēmumi plānoti piesardzīgi un atbildīgi. Laikā, kad valsts atbalsts mazinājies, plānojam palielināt pašvaldības palīdzību iedzīvotājiem sociālo jautājumu risināšanā, kā arī nepalielināt nekustamā īpašuma nodokļa slogu,” uzsvēra Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai pašvaldības budžetā šogad plānoti 5,5 miljoni latu, tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2011. gadā. Apjomīgākais finansējums paredzēts ēkas Slokas ielā rekonstrukcijai un pielāgošanai sociālās aprūpes mērķiem, nakts patversmes izveidošanai Raiņa ielā, kapitālajam remontam grupu dzīvokļu vajadzībām un bērnunama „Sprīdītis” rekonstrukcijai.

Šogad pašvaldība plāno piešķirt arī jaunu vienreizēju pabalstu 100 latu apmērā mājokļa izdevumu segšanai ekonomiskās krīzes situācijā atsevišķām iedzīvotāju kategorijām, tāpat plānots piešķirt brīvpusdienas 2. klašu skolēniem un nodrošināt ēdināšanas izdevumu segšanu 50% apjomā bērniem no maznodrošinātām ģimenēm pirmsskolas izglītības iestādēs.

Tāpat jūrmalnieku ģimenēm tiks palielināts pabalsta apjoms jaundzimušā aprūpei no 100 līdz 200 latiem.

Veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanai pašvaldība paredzējusi 205 tūkstošus latu – četras reizes vairāk nekā 2011. gadā.

Domājot par nākotni, palielināts finansējums izglītības nodrošinājumam. Izglītības nozarei pašvaldība paredzējusi finansējumu 8,27 miljonu latu apjomā – salīdzinājumā ar 2011. gadu pieaugums ir 1,35 miljoni latu. Līdzekļi 400 tūkstoši latu apmērā paredzēti bērnudārza celtniecībai Ķemeros, 570 tūkstoši latu piešķirts Pumpuru vidusskolas ēkas rekonstrukcijas pabeigšanai, 610 000 latu paredzēts Lielupes vidusskolas rekonstrukcijai. Līdzekļi piešķirti arī sporta laukuma labiekārtošanai pie Kauguru vidusskolas, Mežmalas vidusskolas un astoņu bērnudārzu ēku siltināšanai, Jaundubultu vidusskolas aktu zāles remontam, mācību grāmatu, mācību līdzekļu un kabinetu aprīkojuma iegādei. Skolām tiks piešķirts finansējums kvalitatīva dzeramā ūdens iegādei aptuveni 20 000 latu apmērā.

Būtiski pašvaldības darba uzdevumi un prioritātes 2012. gadā būs arī mājokļu programmas turpināšana, lai sniegtu palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājuma risināšanā. Budžetā paredzēts finansējums 1,01 miljona latu apjomā daudzdzīvokļu mājas būvniecībai un būvuzraudzības nodrošināšanai.

Pašvaldības darba prioritāte būs arī tās teritoriju un īpašumu sakārtošana un labiekārtošana, lai radītu labvēlīgāku un patīkamāku vidi pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Budžetā paredzēti 153 tūkstoši latu daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu labiekārtošanai – rotaļlaukumu izveidei un labiekārtošanai, 265 tūkstoši latu – pilsētas ielu un ceļu kapitālajam un 235 tūkstoši kārtējam remontam.Izdevumi ielu seguma remontam, rekonstrukcijai, satiksmes drošības uzlabošanai šogad palielināti par 758 tūkstošiem latu un sasniegs 3,587 miljonus latu.

Pilsētas saimniecības sakārtošanai tiks turpināti ūdenssaimniecības un meliorācijas projekti, tāpat plānota ūdensvada un kanalizācijas sistēmu izbūve. Jaunās Slokas kapsētas izbūvei un labiekārtošanai 2012. gada budžetā paredzēti 300 tūkstoši latu.

Jūrmalas Kultūras centra ēkas rekonstrukcijai paredzēti 320 tūkstoši latu, šogad tiks uzsākta Aspazijas mājas muzeja restaurācija, (kopējās projekta izmaksas 600 tūkstoši latu) un Dzintaru slēgtās koncertzāles rekonstrukcija (projekta kopējās izmaksas 7,8 miljoni latu).

„Esmu gandarīts, ka, izstrādājot 2012. gada pašvaldības budžetu, tika sabalansētas pilsētas attīstības prioritātes un sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju intereses. To apliecina arī domes deputātu balsojums, šo atbildīgo lēmumu pieņemot ar 11 balsīm par un 3 deputātiem atturoties,” budžetu vērtē domes priekšsēdētājs G. Truksnis.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets, Gatis Truksnis, Jūrmala

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats