19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Apstrādes rūpniecības apgrozījums aug ne tikai eksportā, bet arī vietējā tirgū
Apstrādes rūpniecības apgrozījums aug ne tikai eksportā, bet arī vietējā tirgū
Autors: BNA / 9. janvāris 2012, 18:03
2011.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pieauga par 1,9% (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem). Salīdzinājumā ar 2010.gada novembri nozares apgrozījums ir audzis par 17,5 procentiem.


„Apstrādes rūpniecības apgrozījums Latvijā turpina kāpt. Lai arī to daļēji ietekmējis cenu pieaugums, galvenais iemesls ir straujais ražošanas apjomu kāpums visās nozarēs, jo īpaši kokapstrādē, metālapstrādē, elektrisko un optisko iekārtu ražošanā un mašīnbūvē. Rūpnieki spējuši ne vien uzrādīt labus rezultātus eksportā, bet pieprasījums gada laikā par 14% audzis arī vietējā tirgū. Tas liecina, ka, neskatoties uz pamatoto piesardzību, pesimisms mūsu ekonomiku nav pārņēmis,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.  

Apstrādes rūpniecības apgrozījuma pieaugumu 2011.gada laikā noteica ne tikai ražošanas apjomu kāpums, bet arī ražotāju cenu pieaugums gan vietējā, gan eksporta tirgos realizētajai produkcijai. Piemēram, pārtikas rūpniecībā apgrozījums 2011.gada novembrī bija par 8,4% lielāks nekā gadu iepriekš, ko pamatā ietekmēja pārtikas cenu kāpums pasaulē, kas bija vērojams 2011.gada sākumā.

Galvenais apstrādes rūpniecības noieta tirgus ir eksports – 2011.gada novembrī eksportā tika realizēts par 24,5% vairāk produkcijas nekā gadu iepriekš. Eksportā realizētās produkcijas vērtība 2011.gadā pārsniedza pirmskrīzes līmeni. 2011.gadā Latvijas ražotāji eksportēja caurmērā 60% no saražotās produkcijas. Salīdzinājumā ar 2008.gadu eksporta īpatsvars apstrādes rūpniecības realizācijā ir pieaudzis par 10 procentpunktiem.

Vienlaikus jāatzīmē, ka 2011.gadā pieprasījums pēc Latvijas rūpniecības ražojumiem pakāpeniski ir audzis arī iekšēja tirgū (par 14%, salīdzinot ar 2010.gada 11 mēnešiem).



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daniels Pavļuts, rūpniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats