28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Makroekonomika » Zīle: PVN likmes paaugstināšana ir nepieņemama
Zīle: PVN likmes paaugstināšana ir nepieņemama
Autors: NRA.lv / 15. novembris 2010, 22:37
Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmes paaugstināšana no pašreizējā 21% līdz 22% ir nepieņemama, šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" norādīja TB/LNNK līderis Roberts Zīle.


Viņš pauda pārliecību, ka PVN paaugstināšana būtu kļūda, jo, lai arī tas dod vērā ņemamu fiskālo efektu, tas nav tas, kas pašlaik ekonomikai un sabiedrībai bija vajadzīgs, raksta NRA.lv

Zīles skatījumā, valdībai vispirms jāskata iespējas veikt izmaiņas samazinātajās PVN likmēs, jāpaceļ nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), kā arī jāparedz liekāka kapitāla ienākuma nodokļa likme.

Zīle gan norādīja, ka, ņemot vērā nepieciešamību veikt budžeta konsolidāciju un turpināt sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem, šajā situācijā ir atbalstāma iemaksu samazināšana pensiju otrajā līmenī no 2% līdz 0,5%.

Viņš atzina, ka arī citās Eiropas Savienības (ES) valstīs patlaban tiek domāts par PVN likmju celšanu, taču "mēs jau nesen PVN pacēlām par 3%, kas ir liels solis, un tagad nebūtu pareizi to darīt atkal".

To, vai apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstīs valdības iesniegto budžeta projektu, ja tajā būs iekļauta PVN paaugstināšana, viņš pagaidām nevēlējās prognozēt, norādot, ka par to lems frakcijā, bet viņa pozīcija esot negatīva, jo valdībai ir iespējas vienu trešdaļu no budžetam nepieciešamās konsolidācijas veikt ar ieņēmumu palielināšanu, bet divas trešdaļas, samazinot izdevumus, turklāt iztiekot bez PVN paaugstināšanas.

"Valdībai ir jātiek galā ar savu projektu, un šajā stadijā opozīcija netiek iesaistīta. Valdībai jāizdara savs mājasdarbs, un tad būs opozīcijas laiks ar kritisko pozīciju, lai panāktu saprātīgu kompromisu," uzsvēra Zīle.

Zīle apliecināja, ka VL-TB/LNNK Saeimas frakcija turpinās atbalstīt valdību, ja tās politika un rīcība saskanēs ar VL-TB/LNNK pozīcijām, un bija arī apņēmības pilns prasīt rezultātus no valdības.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ekonomika, finanses, pvn

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats