20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Ceļojumi, viesnīcas » Viesmīlības nozare sola sakārtot savu jomu apmaiņā pret samazinātu PVN
Viesmīlības nozare sola sakārtot savu jomu apmaiņā pret samazinātu PVN
Autors: bizness.lv / 21. septembris 2018, 11:25
Latvijas viesmīlības nozare apmaiņā pret samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešanu nozarē sola sakārtot savu jomu, palielinot darbību baltajā sektorā, intervijā Latvijas Radio stāstīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāve Santa Graikste. 


Šodien, 21. septembrī, viesmīlības nozares pārstāvji parakstīs vienošanos par apņemšanos iznākt no ēnu ekonomikas un maksāt visus nodokļus. To darīs Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis un Latvijas Viesnīcu, restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis un Finanšu ministrija (FM).

Graikste atklāja, ka pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem ēnu ekonomikas apmērs nozarē ir 24%. Saskaņā ar nozares aprēķiniem tie varētu būt 20-30%. Viesmīlības jomā strādājošie būtu gatavi algas maksāt legāli, ja ēdināšanas pakalpojumiem viesmīlības nozarē ieviestu samazinātu PVN likmi. Pagaidām nav zināms, vai tā būs 5% vai 12%. 

Ja PVN likme tiks samazināta, jomas apgrozījums varētu pieaugt par 10%, turklāt pieaugtu ieņēmumi valsts budžetā un strādājošo īpatsvars nozarē, pauda Graikste. Pašlaik PVN pamatlikme Latvijā ir 21%, taču Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem no šā gada sākuma ieviesta samazinātā PVN likme - 5%.

Parakstītā vienošanās ar FM būs spēkā no šodienas, taču pašā nozarē vēl tiks parakstīta ģenerālvienošanās, kas vēl ir procesā. Tajā tiks iekļauti nosacījumi par vidējās darbalgas likmi, virsstundām un apmaksu svētku dienās. "Ļoti ceram, ka tas būs no 1. janvāra," piebilda asociācijas pārstāve.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats