20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Senioriem gripas sezonā īpaši jāuzmanās no gripas vīrusa saķeršanas
Senioriem gripas sezonā īpaši jāuzmanās no gripas vīrusa saķeršanas
Autors: Publicitātes materiāls / 1. septembris 2020, 12:56
Līdz ar rudens iestāšanos arvien aktuālāks kļūst jautājums arī par gripas epidēmiju. Lai arī gripa tradicionāli kļūst aktīvāka decembra beigās, par aizsardzību pret vīrusa izraisīto slimību jādomā jau šobrīd. Labākā specifiskā profilakse, kā zināms, ir gripas vakcīna. 

“Lielāka daļa cilvēku ir uzņēmīgi pret gripas vīrusiem neatkarīgi no tā, cik stipra vai vāja ir vispārējā imunitāte. Svarīga ir specifiskā imunitāte, kas izstrādājas pret attiecīgo gripas vīrusu pēc gripas izslimošanas vai pēc vakcinācijas. Ja cilvēks sastopas ar jaunu gripas vīrusa paveidu, pastāv liels risks saslimt. Gados, kad parādās pavisam jauns gripas vīruss, ko vēl sauc par pandēmisko, slimo daudz vairāk cilvēku,” skaidro Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Dažreiz pret gripu vakcinēts cilvēks tomēr var saslimt ar gripu, sevišķi, ja tas ir gados vecāks vai cilvēks ar novājinātu imunitāti. Taču vakcinētie gripu izslimo vieglāk, ātrāk atveseļojas un tiem ir mazāks komplikāciju risks. It īpaši tas attiecas uz senioriem, kuriem ir vairākas hroniskas saslimšanas, kas var paasināties gripas infekcijas gadījumā un pat izraisīt nāvi. 

Vakcinācija pret gripu ik gadus ieteicama ikvienam, taču Slimību profilakses un kontroles centrs īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām, grūtnieces un sievietes, kas plāno grūtniecību gripas sezonā, bērnus līdz gada vecumam un cilvēkus, kuri vecāki par 65 gadiem. 

Tāpat vēlams vakcinēties, ja personas darbs saistīts ar biežu uzturēšanos publiskās vietās.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats