29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Slimnīcas lēnām atjauno apturēto veselības aprūpi, riski saglabājas
Slimnīcas lēnām atjauno apturēto veselības aprūpi, riski saglabājas
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 22. aprīlis 2020, 12:25
Rīgas Austrumu slimnīca atsākusi pakāpeniski sniegt izmeklējumus un ambulatorās konsultācijas pirmreizējiem pacientiem pie ārstiem-speciālistiem. Arī Stradiņa slimnīca, atjaunojot ambulatoro palīdzību, īpašu uzmanību pievērš drošības pasākumiem, lai nepieļautu Covid-19 izplatīšanās risku, tāpēc, piemēram, pacienti nedrīkstēs pulcēties uzgaidāmajās telpās un visiem būs jālieto individuālie aizsardzības līdzekļi.

Tikmēr Bērnu slimnīcā reģistrēts pirmais Covid-19 saslimšanas gadījums slimnīcas darbinieku vidū. Pagaidām slimnīca sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru veic izpēti, kur un kā darbinieks ieguvis jauno koronavīrusu, taču netiek izslēgta iespēja, ka darbinieks varētu būt inficējies no kāda pacienta vai arī strādājot kādā citā ārstniecības iestādē. Tas nozīmē, ka risks Covid-19 izplatīties medicīnas iestādēs joprojām ir pietiekami augsts.

Bērnu slimnīcas valdes locekle ārste Zane Straume pastāstīja, ka darbinieks, kuram konstatēta Covid-19 saslimšana, strādā trešajā jeb Ķirurģijas nodaļā (slimnīcas vadība neatklāja, vai saslimušais ir ārsts, māsa, sanitārs vai kāds cits darbinieks). Šī nodaļa uz laiku ir slēgta, lai veiktu visus dezinfekcijas pasākumus. «Esam izveidojuši sarakstu ar visiem darbiniekiem, kuri strādāja šajā nodaļā un bija kontaktā ar saslimušo, pašlaik pilnīgi visi šie darbinieki ir pašizolācijā,» stāsta Z. Straume, «šo pagaidu sarakstu izveidoja slimnīca, bet sadarbībā ar epidemiologiem noskaidrosim, kuriem darbiniekiem būs jāpaliek mājās, bet kuri varēs atgriezties darbā. Pacienti, kurus varēja izrakstīt uz mājām, turpinās veseļošanos mājas apstākļos, bet pārējiem pacientiem jāpaliek slimnīcā un viņi turpinās ārstēties Infekciju slimību nodaļā.» Uz Covid-19 tiks pārbaudīti visi attiecīgās nodaļas darbinieki. Ķirurģijas nodaļa pēc dezinfekcijas atsāks darbu. Apzināti arī visi pacienti, kuri iepriekš ārstējušies slimnīcā. Pašlaik nav zināms, kā inficējies slimnīcas darbinieks, taču viena no iespējām mediķiem inficēties ar Covid-19 un «nest slimību tālāk» ir fakts, ka mediķi strādā vairākās darba vietās, dažādās ārstniecības iestādēs.

Z. Straume sacīja, ka tā patiešām ir, tā ir dzīves realitāte un, sākoties Covid-19 epidēmijai, slimnīcas vadība uzrunāja savus darbiniekus un aicināja strādāt tikai vienā medicīnas iestādē. Tomēr tā ir mediķu izvēle. Atklātā Covid-19 inficēšanās gadījuma dēļ Bērnu slimnīcas darbs nav apstājies un mazo pacientu ārstēšana turpinās.
Arī citas lielākās Latvijas slimnīcas šonedēļ atjauno ambulatoro palīdzību pacientiem. Rīgas Austrumu slimnīcas Klientu apkalpošanas centra darbinieki tuvāko nedēļu laikā apzvanīs pacientus, kuriem iepriekš ierobežojumu dēļ bija atcelti izmeklējumi un atteiktas vizītes pie speciālistiem - kopskaitā tie ir vairāk nekā 6000 cilvēku. Pacientiem piedāvās tuvāko iespējamo pieraksta laiku. Tāpēc slimnīca aicina ņemt vērā, ka tieši tāpēc pagaidām nav iespējams pierakstīties vizītē pie ārsta-speciālista vai uz izmeklējumiem, zvanot uz vienoto pacientu pieraksta tālruni vai rakstot e-pastu.

«Visiem šiem cilvēkiem sakarā ar Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumiem iepriekš tika atceltas ambulatorās vizītes, izmeklējumi un dažādi medicīniskie pakalpojumi, uzskatām, ka šiem cilvēkiem būtu priekšroka tos saņemt,» norāda Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis. Slimnīcas vadība aicina pacientus būt saprotošiem un pacietīgiem - visiem tiem, kam iepriekš vizītes tika atceltas, jāsagaida zvans ar informāciju par pieraksta iespējām. Cilvēkiem arī jāņem vērā, ka pacientu skaits, kas vienlaikus uzturēsies stacionāru telpās, tiks ierobežots - lai pasargātu cilvēkus, kas ieradušies vizītē pie speciālista vai uz izmeklējumu, pacientus, kas šobrīd ārstējas stacionāros, kā arī ārstus, mediķus un slimnīcas darbiniekus.

Arī P. Stradiņa slimnīca uzsākusi ambulatorās pacientu plūsmas pakāpenisku atjaunošanu, bet jāņem vērā, ka pašlaik šī palīdzības sniegšana netiek atjaunota ierastajā veidā. Ņemot vērā pastiprinātās drošības prasības Covid-19 pandēmijas laikā, būs noteikti darba laiki, telpu virsmu tīrīšana pēc katra pacienta vizītes, nepieļaus pacientu pulcēšanos uzgaidāmajās telpās, būs jāievēro individuālo aizsardzības līdzekļu lietošana. «Drošība pašlaik ir vissvarīgākais atslēgas vārds jebkuriem slimnīcā notiekošajiem procesiem,» saka Stradiņa slimnīcas infektologs Uga Dumpis, «katrs desmitais Latvijā inficētais ir mediķis, mēs nedrīkstam pieļaut situāciju, kurā šis skaits pieaug. Mediķu drošība ir tieši saistīta ar pacientu drošību, tāpēc visām pārmaiņām jābūt rūpīgi pārdomātām.» Stradiņa slimnīca organizē pacientu ambulatoro pieņemšanu visās Veselības ministrijas norādītajās specialitātēs, sekojot epidemioloģiskai situācijai valstī un rūpējoties par pacientu drošību.

Stradiņa slimnīcas galvenā ārste Eva Strīķe norāda, ka sadarbībā ar ģimenes ārstiem iespējams rūpīgi un individuāli izvērtēt klātienes konsultācijas nepieciešamību. «Aicinām pacientus vispirms sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai ģimenes ārsts sadarbībā ar speciālistu vienotos par tālāko ārstēšanās taktiku,» saka ārste. Slimnīca atgādina, ka stacionārā ik dienu tiek uzņemti jauni un ārstēti esošie pacienti, paredzot atsevišķas telpas.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats