16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Tirdzniecība, veikali » Rimi vairs nepārdod vienreiz lietojamās plastmasas preces
Rimi vairs nepārdod vienreiz lietojamās plastmasas preces
Autors: bizness.lv / 13. janvāris 2021, 14:09
Proaktīvi ieviešot Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas prasības*, Rimi visā Baltijā jau kopš pērnā gada decembra no sortimenta izņēmis vienreiz lietojamās plastmasas preces (traukus, galda piederumus, salmiņus, šķīvjus, traukus, vates kociņus), to vietā piedāvājot līdzvērtīgas alternatīvas no papīra un citiem videi draudzīgākiem materiāliem.  Turklāt,  ieviešot videi draudzīgākus iepirkšanās maisiņus, iepakojuma un līdzņemamā ēdiena konteineru risinājumus, Rimi visā Baltijā pagājušā gada laikā ir samazinājis plastmasas patēriņu par 100 tonnām.

Jau līdz 2025. gadam Rimi plānots samazināt pārtikas atkritumu apjomu par 50%, bet līdz 2030. gadam – sasniegt SEG emisiju nulles līmeni (ES šādu mērķi plāno sasniegt līdz 2050. gadam). Viens no soļiem ceļā uz šī mērķa īstenošanu ir infrastruktūras modernizēšana un automatizācija – LED apgaismojuma, amonjaka un CO2 dzesēšanas sistēmu ieviešana Rimi veikalos. Jaunajā Rimi Baltic loģistikas centrā, kas atklāts Rīgā oktobra sākumā, ieviesti arī citi ilgtspējīgi risinājumi: adiabātiskā dzesēšana sauso izstrādājumu noliktavā, ēku vadības sistēma un saules paneļi kravas automašīnu stāvvietā, ūdens sildīšana un telpu apsilde ar siltumu, kas atgūts no grunts sildīšanas sistēmas. Aprēķini liecina, ka jaunais loģistikas centrs un centralizētā produktu piegāde ļaus Rimi samazināt CO2 izmešu apjomu par 1300–1400 tonnām gadā un ietaupīt līdz pat 500 000 litru degvielas.

"Īstenojot Rimi plastmasas samazināšanas stratēģiju, mēs proaktīvi ieviešam likumdošanā paredzētās izmaiņas un atbalstām sabiedrību arvien pieaugošajā vēlmē izdarīt atbildīgas izvēles un mazināt ietekmi uz vidi. Rimi turpina virzīties uz saviem plastmasas un iepakojumu samazināšanas mērķiem. Ir svarīgi atcerēties, ka ilgtspējīgākā izvēle joprojām ir lietu vairākkārtējā izmantošana, iespēju robežās atteikšanās no vienreizlietojamu priekšmetu lietošanas un atkritumu šķirošana. Katru dienu Rimi meklē arvien jaunākus risinājumus, kuri būs ne tikai videi draudzīgi, bet arī pieņemami un parocīgi klientiem," dalās Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala.

Papildus Rimi notiek nepārtraukts rūpīgs darbs pie ilgtspējīgo produktu klāsta paplašināšanas, tajā skaitā atsakoties no Sarkanā saraksta zivīm un plānojot pārtikas piegādi tādā veidā, lai līdz minimumam samazinātu atkritumu rašanos. Rimi veikalos visā Baltijā tiek īstenotas izglītojošas aktivitātes pircējiem par atbildīgu pārtikas patēriņu un pārtikas atkritumu samazināšanu, kā arī nodrošinātas iespējas pie Rimi veikaliem šķirot dažāda veida atkritumus un nodot pārstrādei izlietotās baterijas un savu laiku nokalpojušās elektropreces.

*Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 5. jūnija Direktīvas (ES) 2019/904 par konkrētu plastmasas izstrādājumu ietekmi uz vidi samazināšanu mērķis ir novērst un samazināt konkrētu plastmasas izstrādājumu ietekmi uz vidi un veicināt pāreju uz aprites ekonomiku, ieviešot dažādus pasākumus, kas pielāgoti direktīvā ietvertajiem izstrādājumiem, to skaitā vienreizlietojamu plastmasas izstrādājumu ES mēroga aizliegumu no 2021. gada jūlija, ja ir pieejamas alternatīvas



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats