28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jauni ierobežojumi smēķējamās tabakas alternatīvām
Jauni ierobežojumi smēķējamās tabakas alternatīvām
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 8. jūlijs 2020, 14:41
Ar dzirkstošā vīna zalvēm un sabiedrības krējuma klātbūtni pirms diviem gadiem atvērtajam tabakas karsēšanas ierīču veikalam Rīgas centrā “IQOS” jau oktobrī būs jāaizveras vai būtiski jāmaina sava veikala koncepcija. Aizliegti tiks arī citi salīdzinoši jauni smēķētāju iecienīti tabakas aizstājējprodukti.

Lai valsts spētu reaģēt uz jauniem, uzņēmējdarbības radītajiem izaicinājumiem, Saeima izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā nodevusi grozījumus tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko ierīču un to šķidrumu likumā.

Likumprojekta nodošanu komisijai atbalstīja 85 no Saeimas sēdē reģistrētajiem 100 deputātiem. Taču atbalsts likumprojektam ir vēl lielāks. Neatkarīgās aptaujātie deputāti, kas balsojumā nepiedalījās, norāda, ka strādājot attālināti vienkārši nav paspējuši noreaģēt un nobalsot, kaut arī likumprojektu atbalsta. Tādēļ var pieņemt, ka ievērojamās izmaiņas likumā varētu tik pieņemtas bez aizķeršanās.

Sociālo un darba lietu komisijā strādājošais Ilmārs Dūrītis (“Attīstībai/Par!”) skaidro, ka aktuālā likuma redakcija pašlaik nav attiecināma uz beztabakas nikotīna spilventiņiem, kas radīti kā alternatīva Latvijā aizliegtajai zelējamajai tabakai un elektroniskās tabakas karsēšanas ierīcēm, piemēram, “Philip Morris” radīto “IQOS”.

Pārlieku pieejama prece

“Noteikti, ka deputāti arī ir pamanījuši, ka Latvijas tirgū ir parādījušies jauni tabakas aizstājējprodukti, kas nesatur tabaku, bet satur nikotīnu, - tā saucamie beztabakas nikotīna spilventiņi, kuru aprite šobrīd Latvijā un arī Eiropas Savienības līmenī netiek būtībā regulēta. Un katra dalībvalsts nosaka pati savu regulējumu. Jauniešu vidū un pusaudžu vidū vērojama liela interese par šiem produktiem, un pašlaik tie ir brīvi pieejami personām arī, kas ir jaunākas par 18 gadiem,” apgalvo deputāts.

Ja likumprojekts tiks apstiprināts, nikotīna spilventiņi, kuri tirgū tiek pozicionēti, kā pirmais solis uz smēķēšanas atmešanu, kas turklāt ir arī apkārtējiem nepamanāms - atšķirībā no cigarešu un tabakas karsēšanas ierīču dūmiem, vairs nebūs laižami tirdzniecībā.

Veselības inspekcija gan atgādina, ka uz nikotīna spilventiņiem arī tagad ir attiecināmas dažas no spēkā esošiem likumiem atvasināmas normas. Piemēram, to iepakojumam jābūt drošam pret maziem bērniem, produktu nedrīkst pārdot indivīdiem, kas vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nikotīna saturs viena iepakojuma spilventiņos nedrīkst pārsniegt valsts noteiktu slieksni.

Taču politiķi norāda, ka ar to nav pietiekami, jo spilventiņi ir produkts, kas nesatur tabaku, taču tas satur toksisko vielu - nikotīnu, kuru pārdozējot cilvēks var arī nomirt.

Jāpārplāno veikals

Savukārt tas, ka tabakas elektroniskās karsēšanas ierīces likuma tapšanas laikā Latvijā nebija izplatītas un tādēļ normatīvajā aktā neidentificētas, nozīmē, ka uz pašām ierīcēm nav attiecināmi reklāmas ierobežojumi. To uzskatāmi var vērot gan tirdzniecības vietās, kur tās izvietotas labi redzamās vietās pie kasēm, gan Rīgas centrā esošajā “IQOS” veikala skatlogos. Grozot likumu, šādu privilēģiju karsējamās ierīces vairs nedrīkstēs baudīt.

“Latvijas tirgū ienākušas šādas te speciālas ierīces, kas ir domātas tabakas karsēšanai, un atšķirībā no likumā jau definētajām, piemēram, elektroniskās smēķēšanas ierīcēm jeb elektroniskajām cigaretēm līdz šim nav likumā definētas, līdz ar to faktiski tās ir brīvi reklamējamas un brīvi pieejamas [..] un pat ir reklāmas veidi, kad šīs ierīces piedāvā pamēģināt zināmu laika periodi bez maksas,” atsaucoties uz “IQOS” piedāvājumu pamēģināt karsēšanas ierīci 14 dienas bez maksas, stāsta I. Dūrītis.
Sagaidāms, ka deputātiem būs plašas diskusijas ar tabakas karsēšanas ierīču interešu aizstāvjiem, jo līdz šim karsētāju lietošana dēvēta par mazāk kaitīgu nekā aizdedzinātas tabakas dūmu ieelpošana - smēķēšana.

Gatavi cīņai

Šai pozīcijai sagatavojies ir Slimību profilakses un kontroles centrs. “Laboratoriskie pētījumi apliecināja, ka “IQOS” aerosols izraisa plaušu iekaisumu un neuzrāda pierādījumus, ka pāreja no tradicionālām cigaretēm uz “IQOS” uzlabotu plaušu funkcionēšanu,” skaidro centra sniegtā informācija. Tā pat tiek akcentēts - pētīju apliecina, ka “IQOS” smēķēšanas rezultātā mazāk kā puse no visām kaitīgām vielām tiek uzņemtas mazākā koncentrācijā nekā ieelpojot cigarešu dūmus. Savukārt daudzas no toksiskām vielām “IQOS” aerosolā ir konstatējamas pat lielākā koncentrācijā nekā cigarešu dūmos, 22. no šīm vielām koncentrācija “IQOS” aerosolā ir divas reizes augstākā, bet septiņām vielām vairāk kā 10 reizes augstākā koncentrācijā nekā cigarešu dūmos.

Turklāt 2018. gadā publicēta pētījuma rezultāti liecinot, ka tabakas karsēšanas ierīču smēķēšana var potenciāli izraisīt slimības, kuras šobrīd netiek saistītas ar tabakas cigarešu smēķēšanu.





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats