19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dzīvokļa kredīts bez pirmās iemaksas: kas mainīsies 2018. gadā?
Dzīvokļa kredīts bez pirmās iemaksas: kas mainīsies 2018. gadā?
Autors: Publicitātes materiāls / 5. februāris 2018, 17:11
Gandrīz ikviena cilvēka dzīvē iestājas brīdis, kad rodas vēlme beigt mitināties īrētos dzīvokļos un iekārtot pašam savu mājokli. Taču nekustamā īpašuma patstāvīga iegāde gandrīz nekad nav pa spēkam vidējām Latvijas iedzīvotājam – mājokļu cenas ir pārāk augstsas, tāpēc pieprasīts ir kredīts dzīvokļa pirkšanai. Tas pieejams gan bankās, gan pie nebanku kredītdevējiem, bet ir viens nopietns šķērslis – pirmā iemaksa, kas parasti mērāma desmitos tūkstošu eiro. Ja Tevi interesē, kur 2018. gadā ir atrodams dzīvokļa kredīts bez pirmās iemaksas, iepazīsties ar šo rakstu – tajā atradīsi aktuālu informāciju un noderīgus padomus, kas palīdzēs Tev piepildīt sapni par savu īpašumu!


Kāpēc nepieciešama pirmā iemaksa dzīvokļa iegādei?

Hipotekārais kredīts dzīvokļa iegādei ir viens no apjomīgākajiem aizdevumiem fizisko personu kreditēšanas nozarē. Pat neliels mājoklis sekundārajā tirgū maksā aptuveni 25 000 eiro, un ne katra ģimene var iekrāt tik lielu summu. Jārēķinās arī ar to, ka nekustamo īpašumu cenas pakāpeniski pieaug, tāpēc arī nākotnē kredīts mājokļa iegādei vairumam cilvēku būs vienīgā iespēja tikt pie pašiem sava īpašuma. 

Ņemot vērā hipotēkas pieprasījumu, kreditori izstrādā tādus aizņemšanās nosacījumus, kas samazina kredīta riskus un palīdz atlasīt uzticamus kredīta pretendentus ar atbilstošu maksātspēju. Pirmā iemaksa ir viens no mehānismiem, kas palīdz aizdevējam regulēt hipotēkas saņēmēju loku:
  • pirmā iemaksa liecina par to, ka aizņēmējam ir pietiekami liels ienākumu līmenis. Ja cilvēks ir bijis spējīgs sakrāt iemaksai nepieciešamo summu, visdrīzāk, viņam neradīsies problēmas arī ar ikmēneša kredīta maksājumu veikšanu;
  • patstāvīgi sakrātā pirmās iemaksas summa nozīmē, ka cilvēks ir kārtīgi apdomājis hipotēkas nepieciešamību un aizņemas pārdomāti un atbildīgi, būdams gatavs investēt īpašumā savus līdzekļus.
Parasti pirmās iemaksas summa svārstās no 10% līdz 20% no kopējās īpašuma cenas. Līdz ar to, hipotēkas pretendentam uzreiz jāiemaksā aptuveni 10 000 – 15 000 eiro, atkarībā no izvēlētā dzīvokļa. Iekrāt šādu summu ir pagrūti, īpaši jaunajām ģimenēm, kuru budžetā nozīme ir ikvienam eiro. Risinājums – vērsties pēc palīdzības pie vecākiem, veikt iekrājumus vairāku gadu periodā vai meklēt hipotēku ar draudzīgākiem nosacījumiem. Lai gan dzīvokļa kredīts bez pirmās iemaksas nav tik plaši izplatīts kā hipotēka ar aizņēmēja iemaksu, tomēr šāds kredīta veids nav arī retums. Tālāk uzzināsi, kas var to saņemt un kādiem kredītlīguma nosacījumiem jāpievērš īpaša uzmanība!

Mērķis: samazināt mājokļa kredīta tēriņus

Hipotekārais kredīts dzīvokļa iegādei ir saistīts ar nopietniem tēriņiem, jo aizņēmējam jāatmaksā ne tikai kredīta pamatsumma, bet arī:
  • procenti;
  • komisija par līguma noslēgšanu;
  • valsts nodeva par īpašuma tiesību maiņu.
Tāpat jāsedz nekustamā īpašuma vērtētāja darbs, notāra pakalpojumi un citas izmaksas. Galu galā kopējais tēriņu apjoms ir nozīmīgs, tāpēc svarīgi ir izmantot visas valsts un kreditora sniegtās iespējas samazināt izmaksas. Pirmās iemaksas summa var būt mazāka, ja:
  • iegādājas kādu no aizdevēja īpašumā esošajiem dzīvokļiem;
  • aizdevējs īsteno īpašu atbalsta programmu, piemēram, kredīts bez pirmās iemaksas mājokļiem reģionos.
Vēl viens izdevīgs risinājums ir hipotekārais kredīts ar valsts galvojumu, ko piedāvā valsts finanšu institūcija “Altum”. Noskaidro teksta turpinājumā, vai arī Tu vari pieteikties šādam mājokļa kredītam!

Dzīvokļa kredīts bez pirmās iemaksas: ko piedāvā valsts?

“Altum” nodrošinātais valsts galvojums mājokļa iegādei ir piemērots ģimenēm ar regulāriem un pietiekamiem ienākumiem, kas tomēr nav tik lieli, lai patstāvīgi sakrātu summu pirmajai iemaksai. Valsts galvojums tiek piešķirts ar šādiem nosacījumiem:
  • garantijas termiņš – 10 gadi;
  • maksimālā darījuma summa – 200 000 EUR;
  • galvojuma apjoms atkarīgs no bērnu skaitā: ģimenei ar vienu bērnu – 10 %, ne vairāk kā 10 000 EUR, ar diviem bērniem – 15%, ne vairāk kā 15 000 EUR, ar trim bērniem – 20%, ne vairāk kā 20 000 EUR.

Labā ziņa – 2018. gadā plānots paplašināt “Altum” valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei. Tiek lēsts, ka hipotekārais kredīts ar valsts galvojumu būs pieejams ne tikai jaunajām ģimenēm, bet arī jaunajiem speciālistiem, kuri:
  • ieguvuši profesionālo vai augstāko izglītību;
  • nav vecāki par 35 gadiem;
  • ir ar pietiekamu maksātspēju un regulāriem ienākumiem.
“Altum” nesniedz kreditēšanas pakalpojumus, tāpēc, ja atbilsti šīs programmas kritērijiem, Tev pašam būs jāatrod aizdevējs un jāizvēlas mājoklis. Pakāpeniski virzoties pie kredītlīguma noformēšanas, svarīgi ir noskaidrot, vai hipotēkai būs nepieciešama ķīla. Uzzini par to vairāk raksta turpinājumā!

Ķīla – obligāts hipotēkas nosacījums

Mājokļa kredīts bez pirmās iemaksas parasti tiek izsniegts pret ķīlas nodrošinājumu. Ķīla ir mehānisms, kas samazina kredīta riskus – aizdevējs turpina dzīvot ieķīlātajā dzīvoklī, taču, ja kredīts netiks atmaksāts termiņā, nekustamais īpašums var tikt atsavināts. Taču atsavināšana nenotiek vienas dienas laikā – ja aizņēmējam rodas grūtības atmaksāt aizdevumu, kreditors var pārskaitīt maksājumu grafiku un piedāvāt elastīgāku risinājumu.

Ir pieejams arī citāds kredīts pret dzīvokļa ķīlu – ja Tavā īpašumā jau ir dzīvoklis vai privātmāja, vari ieķīlāt to, lai iegādātos jaunu īpašumu par pilnu tirgus cenu. Katram variantam ir savas priekšrocības un trūkumi, tāpēc nesteidzies un izvērtē visus par un pret. Šaubu gadījumā ir vērts konsultēties pie jurista, lai saņemtu neatkarīgu un profesionālu vērtējumu.

Papildus ķīlai aizdevējs var piesaistīt kredītam galvotāju – fizisko personu, kas apņemas segt kredītu, ja dažādu iemeslu dēļ, to nevar izdarīt kredīta ņēmējs. Hipotēka bez galvojuma var būt pieejama aizņēmējiem ar augstu ienākumu līmeni, pastāvīgajiem aizdevēja klientiem, kā arī galvojums var netiks prasīts apjomā nelieliem mājokļa kredītiem.

Alternatīva hipotēkai – īrē un atpērc dzīvokli

Ja hipotēka un dzīvokļa ieķīlāšana šķiet sarežģīts un laikietilpīgs process, vari apsvērt iespēju turpināt īrēt, taču ar īpašiem nosacījumiem. Īrēts dzīvoklis ar izpirkuma tiesībām ir alternatīva ilgtermiņa hipotēkai. Īrētājs iegūst tiesības īres laikā izpirkt mājokli, vienojoties ar īpašnieku par summu un termiņu. Tas var šķist vienkāršāks variants, taču īrei ar izpirkuma tiesības ir arī vairāki zemūdens akmeņi, piemēram:
  • nepieciešamība sastādīt abpusēju līgumu, pieaicinot kvalificētu juristu;
  • ikmēneša tēriņi var būt negaidīti apjomīgi, jo īrētājam jāsedz visas ar īpašumu saistītās izmaksas: īres maksa, apsaimniekošanas pakalpojumi, nekustamā īpašuma nodoklis, rēķini utt.

Galvenais šāda darījuma risks ir nekvalitatīvi sagatavos līgums, jo nedz mājokļa īpašnieki, nedz īrnieki nav pietiekami kompetenti, lai spriestu par līguma detaļām. Noformējot hipotēku bankā vai pie nebanku aizdevēja, varēsi būt pārliecināts, ka kredītlīgums ir sastādīts atbilstoši Latvijas likumdošanai un ievēro abu pušu tiesības un pienākumus. Savukārt drošu aizdevēju vari atrast internetā, īpašajā mājaslapā Netcredit.lv.

Ietaupi laiku & izvēlies gudri ar Netcredit.lv!

Netcredit.lv kredītu salīdzināšanas platformā ir apkopoti hipotēkas piedāvājumi no nebanku kredītdevējiem. Pateicoties dažādiem atlases filtriem, viegli atradīsi, pie kādiem kreditoriem pieejams:
Netcredit.lv sniedz iespēju salīdzināt hipotēkas pamatrādītājus un plašajā piedāvājumā izvēlēties sev izdevīgāko variantu. Ienāc Netcredit.lv un sper pirmo soli pie sava sapņu dzīvokļa!




Diskusija par rakstu (241)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats