20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vietējie pret cietumu Muceniekos
Vietējie pret cietumu Muceniekos
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 5. februāris 2016, 9:25
Uzzinot, ka valdība ar migrantu uzņemšanu saistītajiem būvdarbiem plānojusi tērēt vairāk nekā 5,6 miljonus eiro, vietējie iedzīvotāji bija sašutuši – kā tas var būt, ka viņiem nekā, bet svešajiem viss. Tagad izrādās, ka svešajiem tiks vēl arī speciāls aizturēšanas centrs Mucenieku ciemata vidū, un tas vietējiem nepavisam nav pieņemami – cietums viņu centrālajā ielā, skaidro NRA.lv


«Labdien! Mēs, Mucenieku iedzīvotāji, esam izmisumā! Mums paša ciemata centrā būvēs CIETUMU 84 nelegālajiem imigrantiem. Mums jau ir patvēruma meklētāju centrs 250 cilvēkiem arī ciemata centrā, un blakus vēl tiks uzcelta māja bēgļiem – 150 cilvēkiem. Ēkas, ko plāno pārbūvēt, lai ierīkotu CIETUMU, atrodas vien 30 metru (!!!) no dzīvojamās mājas!» Šie 600 cilvēku apdzīvotajam ciematam ir nozīmīgi skaitļi. Iedzīvotāju līderi atklātas vēstules nosūtījuši gan medijiem, gan valsts augstākajām amatpersonām. Rudenī, kad vietējie vāca teju visu pieaugušo parakstus pret patvēruma centra paplašināšanu, par cietumu nekas vēl nebija zināms. Tātad no viņu interešu viedokļa situācija pasliktināsies vēl vairāk.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis biedrības Attīstības centrs Mucenieki prasīto skaidrojumu atsūtīja tikai janvārī, kad pilnā sparā jau ritēja būvniecības plānošana, un iedzīvotāju iespējas novērst valdības ieceres virzību šobrīd ir visai nosacītas. Ministrs vēstulē apstiprina, ka Muceniekos plānots izveidot aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru. Tā būs slēgta tipa iestāde ar ierobežotu teritoriju un iežogotu pastaigu laukumu. Ārzemnieki tiks turēti centra telpās, un ārpus tā viņi tiks izvesti tikai apsardzes pavadībā. Apsardze būs nodrošināta diennakts režīmā. Ārzemnieka bīstamība tikšot vērtēta pēc dažādiem kritērijiem: «Piemēram, viņa uzvedība, kompetentas iestādes atzinums, ieceļošanas aizliegums Šengenas dalībvalstu teritorijā, Interpola meklēšana.» Ministra padomniece Daiga Holma piebilst – tas nebūs klasisks cietums ar dzeloņdrātīm un sargtorņiem. Ārzemnieki tajā mitināsies simpātiskos dzīvoklīšos, bet brīvi staigāt viņi tiešām nevarēs. Speciāls centrs aizturētajiem ārzemniekiem nepieciešams, jo Daugavpilī esošo pārpilda zaļās robežas nelegālie šķērsotāji – vjetnamieši, afgāņi. Jaunpienācējus brīžiem nākas likt vietējā policijas izolatorā, kas nav pareizi. Tagad vietas nelegāļiem, kas vēl oficiāli nav pieprasījuši patvērumu, būs vairāk.

Vienīgi Mucenieku iedzīvotāji neizprot, kādēļ tieši viņu ciematā nepieciešams koncentrēt visus Latvijas migrantus. Normunds Vagalis atklāto vēstuli iedzīvotāju vārdā noslēdz ar šādu apsolījumu: «Cienījamie politiķi un amatpersonas! Mucenieku iedzīvotāji nav pret bēgļiem, mēs ar viņiem sadzīvojam jau 17 gadus. Taču uzskatām, ka mums ir tiesības dzīvot ne sliktāk, kā dzīvojām līdz šim. Tāpēc mēs negribam, lai mūsu ciemā ir gandrīz tikpat bēgļu, cik vietējo iedzīvotāju, un mēs noteikti negribam Muceniekos cietumu! Ja valdība nekavējoties nepārskatīs savus plānus, mēs noteikti cīnīsimies par savām tiesībām!»

Kā? Par to vēl jādomā. Vietējā iedzīvotāja Marina Heniņa stāsta, ka daļai kaimiņu jau rokas nolaidušās, bet citi prāto par naudas vākšanu jurista algošanai – mēģinās tikt vaļā no valdības uzlūgtajiem migrantiem tiesas ceļā, vēl citi apsver iespēju organizēt publiskas protesta akcijas: «Mēs nezinām, ko darīt, lai valdība mūs sadzirdētu. Var jau būt, ka mums tiešām pie kokiem nāksies pieķēdēties!»

Latvijas migrantu aprūpes infrastruktūra tiek koncentrēta Mucenieku ciematā

1) Esošais patvēruma meklētāju centrs.

2) Jaunbūvējamā ēka Bundulīši ar administratīvo stāvu un dzīvokļiem migrantiem.

3) Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs (abas ēkas).

4) Tuvākā dzīvojamā ēka.

Foto: https://www.flickr.com/photos/121483302@N02/14127581129/  / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/  




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bēgļi, cietums, Mucenieki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats