20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Igates pils vietējiem netiek, bet viņi nenoskumst
Igates pils vietējiem netiek, bet viņi nenoskumst
Autors: Ritums Rozenbergs / NRA.lv / 2. februāris 2016, 9:36
Igates pili nomā neizdevās iegūt visai ievērojamiem vietējiem uzņēmējiem – Raivim un Jānim Bunduliem, kuri savu biznesu izvērsuši tieši Limbažu novadā, t.i., Igates pils tuvumā, ziņo NRA.lv


Viņi pēdējos gados (tātad acīmredzot ar Eiropas struktūrfondu līdzekļu palīdzību) Limbažu novadā izveidojuši miljonus apgrozošu uzņēmumu koncernu, kas darbojas enerģētikas, augkopības un pārtikas nozarēs (skat. shēmu).

Vietējiem Igates pils kompleksu sakopt, saglabāt un attīstīt it kā būtu vienkāršāk un izdevīgāk. Tomēr, neredzot reālos darbus, nav nekāda pamata apšaubīt Igates pils attīstības iespējas arī Šveices advokāta Dr. Rudolfa Meroni un viņa menedžeru vadībā, it sevišķi, ja atceras nomnieka neapšaubāmās finansiālās iespējas.

Pilīs un būdiņās

Jāatgādina nesen Neatkarīgās izpētītais: Igates pils jaunā nomniece – Rīgā, Ķīpsalā, reģistrētā SIA Domaine et Chateaux (tulkojumā no franču valodas: muižas un pilis) – pieder šā uzņēmuma «spoguļkompānijai», Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā karalistē reģistrētajai Domaine et Chateaux Limited. Savukārt viens no šīs britu kompānijas direktoriem ir pats Rudolfs Meroni. Bet Latvijā reģistrētās SIA Domaine et Chateaux vienīgā valdes locekle ir Diāna Jukna – ilggadējā Dr. Meroni sekretāre Latvijā un caur to arī daudzu lielo Ventspils uzņēmumu padomes locekle.

Kā noskaidroja Neatkarīgā, tieši D. Jukna kopā ar juristi Leldi Frišfeldi piedalījās Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) rīkotajā Igates pils nomas tiesību izsolē.

Otrs pretendents izsolē bija Vidrižu pagastā reģistrētā SIA Grow Food. Šīs uzņēmējsabiedrības līdzīpašnieks (pastarpināti) Jānis Bunduls Neatkarīgajai pastāstīja, ka strādā salīdzinoši netālu no Igates pils, līdz ar to ieinteresējies par pils un tai pieguļošās teritorijas nomas tiesību izsoli. Viņš kopā ar kolēģiem veicis padziļinātu Igates pils saimniecības stāvokļa izpēti un secinājis, ka VNĪ prasītā nomas maksas sākumcena – 3000 eiro mēnesī – ir adekvāta, lai bizness būtu iespējams.

Dāmu enerģija neuzvarama

Tomēr interesi par Igates pili izrādījušas arī daudzas citas personas: «Atminos, ka reiz mēs pils telpās pat satikāmies ar citiem interesentiem. Tie nebija tie, kuri uzvarēja izsolē. Dīvaini, ka par piedāvājumu interesi izrādīja daudzi, bet reāli izsolē startēja tikai divi pretendenti,» stāstīja J. Bunduls.

Pašu izsoles procedūru J. Bunduls raksturoja kā godīgu.

SIA Domaine et Chateaux uzvarēja, solot 3750 eiro – ņemot vērā, ka izsoles solis bija 250 eiro, redzams, ka ilga spēkošanās starp pretendentiem nav bijusi. Iemeslu, kāpēc SIA Grow Food tik ātri padevās, J. Bunduls skaidroja šādi:

«Dāmas, kuras pārstāvēja pretējo pusi, rīkojās ļoti izlēmīgi un pārliecinoši. Mēs pirms tam bijām precīzi izrēķinājuši, līdz kādai summai varam atļauties solīt. Izsoles gaitā ātri sapratām, ka pretējai pusei ir lielākas iespējas piesaistīt kapitālu. Mums turpretī par kapitāla piesaisti būtu jāmaksā procenti.»

J. Bunduls atzina, ka, kopumā vērtējot, Igates pils saimniecība «ir reāls biznesa projekts, ja to vada pieredzējuši un profesionāli menedžeri. Izsoles noteikumos piedāvātie nosacījumi un nomas maksa ir atbilstoša. Tur var nopelnīt, strādājot restorānam, kafejnīcai un viesu nama divdesmit numuriņiem. Šoreiz mums nesanāca. Taču tā nav liela bēda. Mēs jau turpat vien būsim un vērosim, kā viņiem [izsoles uzvarētājiem] sokas. Kas zina, varbūt pat kļūsim par viņu klientiem.»




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bizness, Igates pils, Limbaži

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats