20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Gaidis Bērziņš: "Ceru, ka Kučinskim izdosies"
Gaidis Bērziņš: "Ceru, ka Kučinskim izdosies"
Autors: Māris Krautmanis / NRA.lv / 22. janvāris 2016, 9:39
Par to, kā pašlaik sokas ar jaunas valdības veidošanu, cik lielas cerības Mārim Kučinskim to sastādīt, par darāmajiem darbiem, amatu dalīšanu un to, kam kādas «sarkanās līnijas», Neatkarīgās intervija ar bijušo tieslietu ministru, Saeimas deputātu, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāju Gaidi Bērziņu.


Rodas iespaids, ka pašlaik viens no lielākajiem šķēršļiem valdības sastādīšanai ir strīds par to, kurš turpmāk kontrolēs Tieslietu ministriju. Vienotība to grib atņemt Nacionālajai apvienībai, bet Nacionālā apvienība to neparko negrib atdot. Vai tā ir?
– Mēs publiskajā telpā esam dzirdējuši Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas izteiktās vēlmes tieslietu jomā. Redzam, ka Vienotība mēģina uzdot Kučinska kungam apmierināt savas vēlmes. Bet nav īsti skaidrs, kas vispār ir Vienotība, cik tā vienota, cik lielā mērā var kāda šīs partijas politiķa izteikumus uztvert tiešām kā visas partijas viedokli.

Apmēram var nojaust, ka ir seši Vienotības frakcijas deputāti, kas ne vienmēr ir vienisprātis ar pārējiem 17...
– Jā, tik tiešām, mēs ik pa laikam dzirdam publiskajā telpā kādus paziņojumus no Vienotības, kas varbūt ir Vienotības paziņojumi, bet varbūt nav. Mums ir grūti pārbaudīt, kas tie ir.

Tas laikam ir tāds kā pārbaudījumus, ko viņi cenšas uzlikt Kučinskim. Runa nav tikai par Tieslietu ministriju, bet arī par Satiksmes ministriju, uz kuru pretendē gan Vienotība, gan ZZS. Ļoti ceru, ka tā nav destrukcija ar mērķi visu izjaukt, lai valdība netiktu apstiprināta.

Vienotība daudz runā par darāmajiem darbiem un atkal par darāmajiem darbiem, bet es gribētu tad redzēt, kuri ir šie darāmie darbi. Ir acīmredzams, ka lielas problēmas ir izglītības jomā. Visu cieņu izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei, kas daudz ir darījusi, bet viņa ir atzinusies, ka viņai nav bijis Vienotības atbalsta. Gribētos dzirdēt, kas notiks ar izglītību, vai būs reformas, kādas tās būs. Ja jau tik daudz tiek runāts par darāmajiem darbiem, tad esiet tik laipni un runājiet par tiem!

Sens stāsts ir tāds, ka Nacionālās apvienības kontrolētās Tieslietu ministrijas paspārnē sliktie maksātnespējas administratori dara kaut kādus tumšus darbus. Otrs stāsts ir tāds, ka Latvijā pārāk ilgi, sīksti un nepareizi tiek iztiesātas mantisko strīdu lietas, tāpēc ārvalstu investori uz Latviju nenāk. Vienotība tad nākšot un visu sakārtošot. Ko varat bilst pretī?

– Nesen izlasīju laikrakstā Diena, ka advokāts Lauris Liepa atzīst, ka investīciju piesaistes jomā ir daudz paveikts. To saka cilvēks no malas. Ir taču saprotams, ka lietu izskatīšana, ja tā no sākta gala ir bijusi ilga, tad vienā dienā nevar uzreiz saīsināt lietu izskatīšanu no daudziem gadiem uz vienu dienu. Bija krīze, tiesu varai ir bijis atvēlēts par maz līdzekļu, tiesnešu noslodze ir pārmērīga, taču tagad lietu izskatīšanas laiks samazinās – to atzīst arī neatkarīgi eksperti.

Par maksātnespēju jāpavērtē, kādi priekšlikumi tika iesniegti maksātnespējas likumā no Vienotības puses, kad šis likums bija atvērts. Tur varēja atrast šiem priekšlikumiem saiknes ar dažādiem lobijiem. Atsevišķi priekšlikumi tika pieņemti, citi netika pieņemti. Bija pieņemts priekšlikums, ka maksātnespējas administratoriem jāpiešķir valsts amatpersonas statuss. Taču vēlmes ir vēlmes, bet realitāte ne vienmēr spēj atbilst vēlmēm. Attiecībā uz zvērinātiem advokātiem Satversmes tiesas spriedums pēc būtības ir atcēlis šo Saeimā pieņemto normu. Neviens jau nav liedzis Vienotībai likt galdā tādas likumu normas, kas atrisinātu gadiem ilgi stiepušos tiesas prāvu iztiesāšanu vienas dienas laikā, kas uzreiz atrisinātu pilnīgi visas problēmas tieslietu nozarē un tāpat jebkurā citā nozarē. Lieciet galdā šos ģeniālos plānus un darbus, un tos atbalstīsim arī mēs, ar abām rokām!

Darbi – tas ir skaisti. Bet katrai partijai ir pavisam piezemētas vēlmes par portfeļiem. Vai redzat iespēju, ka par tiem izdosies vienoties?

– Tāpēc jau es arī esmu par to, ka runāsim par darbiem un tad skatīsimies, kurš šos darbus var izdarīt. Ja ar veicamajiem darbiem būs skaidrība, var būt arī tā, ka kāds ministra amata kandidāts var pateikt, ka šis konkrētais darbs ir pretējs viņa pārliecībai, tāpēc viņš to nedarīs. Arī tā var būt.

Vai iespējams tāds scenārijs, ka Vienotība dabū cerēto Tieslietu ministriju, bet Nacionālajai apvienībai tiek iedots kaut kas cits, garšīgs, kas to apmierina, un tad visi būs apmierināti? 

– Vienotība mēģina eksaminēt premjera amata kandidātu. Viņi ir pateikuši, ka Nacionālajai apvienībai jāatņem tieslietas, bet nav pateikuši, ko tad īsti liks vietā. To uzliek uz Kučinska pleciem.

Kučinskis ir pazīstams ar to, ka prot likt sastrādāties dažādiem cilvēkiem, samierināt tos, piedāvāt kompromisa iespējas. Vai viņam tas izdosies arī tagad?

– Ir pāragri spriest, vai viņam izdosies arī tagad, bet visa līdzšinējā pieredze rāda, ka viņš tik tiešām spēj problēmas risināt. Ceru, ka viņam izdosies.

Tātad jūs esat par viņu?

– Jā, esam apvienības frakcijā izlēmuši viņu atbalstīt. Esam izrunājušies ar viņu par mums būtiskām lietām – par bēgļiem, par termiņuzturēšanās atļaujām, par demogrāfiju. Redzam, ka ar viņu var runāt.

Jūs pabēgāt malā no jautājuma, vai esat gatavi kaut ko iemainīt pret Tieslietu ministriju.

– Neskriesim notikumiem pa priekšu. Līdz šim par to nav bijis runas, par to nav spriests ne mūsu valdē, ne frakcijā. Nacionālās apvienības valde ir vērtējusi mūsu ministru darbu, tajā skaitā tieslietu ministra Dzintara Rasnača darbu, un ir lēmusi, ka mūsu ministriem jāturpina darbs nākamajā valdībā tajās pašās atbildības jomās, kurās līdz šim.

Cik ilgi var ievilkties valdības sastādīšana? Cik ilgi strādās «tehniskā valdība» Laimdotas Straujumas vadībā? Vai nedēļu, mēnesi, gadu?

– Teorētiski tā saucamā tehniskā valdība var strādāt kaut vai divus gadus. Beļģijā tāds gadījums ir bijis, taču tas būtu ļoti slikts risinājums. Pašlaik nepieciešams ātri uzrakstīt kvalitatīvu valdības deklarāciju un iet uz priekšu. Cik ilgā laikā būs jaunā valdība? Dzirdēju, ka Kučinskis runājis, ka vajadzēšot pāris nedēļas. Mēs no savas puses darīsim visu, lai viņam izdodas.

Vecajai valdībai bija saraksts ar kādiem 200 darāmajiem darbiem jeb nedarīt neko, jo visiem viss aizmirsies, ko valdība apņēmās.

– Kučinskis grib radīt kompaktu, neizplūdušu deklarāciju. Tas ir labi.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaidis Bērziņš, politika, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats