20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ekonomists: Latvijai nepieciešami 53 gadi, lai sasniegtu vidējo ES ekonomikas līmeni
Ekonomists: Latvijai nepieciešami 53 gadi, lai sasniegtu vidējo ES ekonomikas līmeni
Autors: BNA / 21. decembris 2015, 11:42
Latvijas ekonomikas izaugsme, salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, šobrīd ir strauja. Tas, protams, nozīmē, ka vismaz daļēji pieaug iedzīvotāju ienākumi.


Latvijas ekonomikas izaugsme 3. ceturksnī bijusi ceturtā straujākā Eiropas Savienībā (ES).

"Ja šī izaugsme turpināsies līdzīgā tempā, tad ES vidējo līmeni Latvija provizoriski varētu sasniegt pēc 53 gadiem," LNT raidījumam "900 sekundes" atklāj ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Ekonomikas izaugsme lielākoties ir atkarīga no cilvēkiem, kas strādā privātajā sektorā, tādēļ nākamā gada ekonomiskā situācija, pirmkārt, būs atkarīga no tā, cik labi strādā šie uzņēmēji. Kā arī svarīgi, lai valsts pārvalde atbalstītu privāto sektoru un palīdzētu tam attīstīties.

Liela nozīme ekonomiskās situācijas veidošanā ir iedzīvotāju skaits, kas, diemžēl, ir ievērojami sarucis. Pēdējo desmit gadu laikā Latvija zaudējusi aptuveni 12 % no visiem iedzīvotājiem. Tendence rāda, ka nākamo desmit gadu laikā zaudējums būs līdzīgs.

Vjačeslavs Dombrovskis uzskata, ka efektīvākais veids, ka samazināt šo tendenci, ir samazināt ienākumu starpību starp Latviju un rietumu valstīm.

"Vienkārši aprēķini rāda, ka, lai nākamo desmit gadu laikā sasniegtu pat ne vidējo, bet 90 % no vidējā, Latvijas ekonomikai vajadzētu augt par 4,5 procentpunktiem gadā," skaidro ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Ekonomists uzskata, ka ekonomiskās izaugsmes attīstības priekšnosacījums ir izstrādāt savu stratēģiju, nevis aizņemties ekonomisko domāšanu no Briseles.

"Ja valdība un politiķi tomēr nonāks pie kopīga redzējuma, ka tas, kas būtu jāpanāk nākamajos gados, ir iedzīvotāju labklājības līmeņa celšana, tad, manuprāt, viss ir iespējams," skaidro ekonomists.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ekonomika, ES, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats