29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aukļu finansēšanā – īslaicīga drošība
Aukļu finansēšanā – īslaicīga drošība
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 7. decembris 2015, 9:54
Valsts no nākamā gada vidus pārtrauks bērnudārzu rindu mazināšanai paredzēto līdzfinansējumu privātajām auklītēm. Auklītes, kas pieskata bērnudārzos netikušos bērnus, valsts nodrošināto līdzfinansējumu līdz 142 eiro mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) saņems līdz nākamā gada 31. maijam. Kas notiks pēc tam, būs atkarīgs no pašvaldību lēmumiem. Latvijā ir arī tādas pašvaldības, kurās nav nepieciešams maksāt auklītēm – dārziņos vietu pietiek visiem bērniem.


Jucekli jautājumā par auklīšu finansēšanu izraisīja paziņojums, ka valsts no nākamā gada pārtrauks līdzfinansējumu par bērnu izglītošanu privātajos bērnudārzos. Tādējādi valsts nemaksātu arī privātajām auklītēm, kuras, lai iegūtu visus nepieciešamos dokumentus un kvalifikāciju, ir izlietojušas gana lielu naudu. Tomēr 2016. gada budžeta apspriešanā tika atbalstīts priekšlikums paredzēt papildus 2,3 miljonus eiro, lai vismaz šajā mācību gadā turpinātu valsts līdzfinansējumu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojuma nodrošināšanai. Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāve Jana Veinberga NRA.lv apstiprina – valsts budžetā paredzēts, ka līdz mācību gada beigām – 2016. gada 31. maijam – auklēm nauda būs. Plānots, ka samaksa paliks līdzšinējā apjomā līdz 142 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Tas, vai pēc šā datuma auklītēm naudu maksās pašvaldības, esot katras pašvaldības ziņā. Jāatgādina, ka līdz šim vietvarai nebija obligāts pienākums līdzfinansēt privātās auklītes.

Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes sabiedrisko attiecību darbiniece Gunta Jākobsone saka – pusgadu viss būs pa vecam, jo mācību gada vidū nav loģiski kaut ko mainīt. Par to ir informēts arī Aukļu dienests, kas koordinē reģistrētos bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējus (aukles). Pašlaik pašvaldība nav pieņēmusi konkrētu lēmumu, kā rīkosies, sākot ar nākamā gada 1. jūniju. Savukārt Mārupes novada pašvaldība arī pēc nākamā gada 31. maija turpinās līdzfinansēt aukles.

Ropažos visiem bērniem ir nodrošināta vieta dārziņā, jo pēc rekonstrukcijas ir atvērtas divas papildu grupas. Ja vietu pietrūks, tad pašvaldība segs auklīšu izdevumus, pieņemot domes lēmumu.

Rīga savu rīcību auklīšu līdzfinansēšanā pagaidām sīkāk nekomentē, bet, atsaucoties uz pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājas Eiženijas Aldermanes novembrī sacīto, ziņu aģentūra LETA informē – pēc tam, kad tiks apstiprināti tiesību akti valsts līmenī, Rīgas pašvaldība izstrādās savus saistošos noteikumus, kas noteiks stingrākas prasības auklēm. Paredzēts, ka tiks pieņemti stingrāki kritēriji par to, kādi ir aukles pienākumi – vai šīs personas īsteno izglītības programmu vai tikai pieskata bērnus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija līdz šā gada beigām sola izstrādāt precīzu metodiku, kā aprēķināt viena bērna izmaksas pašvaldības bērnudārzā. Tad arī būs skaidrs, cik lielu līdzfinansējumu pašvaldība var piešķirt privātajiem dārziņiem un privātajām auklēm.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: auklītes, bērnudārzi, Izglītība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats