20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ameriks steidz nostiprināt saites ar Saskaņu
Ameriks steidz nostiprināt saites ar Saskaņu
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 6. oktobris 2015, 10:59
Apliecinot nesaraujamas saites ar Saeimā visplašāk pārstāvēto Saskaņu, Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītā partija Gods kalpot Rīgai apņēmusies arī nākamajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēt tandēmā ar šo politisko spēku. Politologi uzskata, ka partija steidz nostiprināt sadarbību divus gadus pirms vēlēšanām, jo šajā duetā jūtas ļoti komfortabli un nekas pagaidām neliecina par jaunu alianšu iespējamību.


Lēmumu 2017. gada pašvaldību vēlēšanās Gods kalpot Rīgai (GKR) savā ceturtajā kongresā pieņēma vienbalsīgi. Partija savu līderi pilnvaroja atbilstoši partijas statūtiem veikt nepieciešamās darbības šī lēmuma īstenošanai.

GKR šādu lēmumu pieņēmusi, «ņemot vērā rīdzinieku izteikto atbalstu un viedokļus par Rīgas domes veiksmīgu darbu un viņu vēlmes pilsētas turpmākajai attīstībai un pārvaldei».

Arī pats A. Ameriks Neatkarīgajai apliecināja – aizvadītie pieci abu partiju sadarbības gadi pierādot, ka tikai kopīgā darbā esot iespējams pildīt vēlētājiem dotos solījumus. «Kopīgs darbs ir visauglīgākais pilsētai. Tādēļ politiskās ambīcijas, kas varētu būt saistītas ar startēšanu atsevišķi, nevarētu nest labumu pilsētai un partijai,» saka A. Ameriks.

Saskaņa oficiāli par šo jautājumu spriedusi vēl nav. Paredzams, ka partijas biedriem par to būs jālemj novembra vidū gaidāmajā Saskaņas kongresā, taču neoficiāla informācija liecina, ka arī Saskaņa un tās līderis Nils Ušakovs ir apmierināti ar sadarbību un pret tās paplašināšanu neiebildīs.

Par to, ka sadarbības turpināšana abiem politiskajiem spēkiem varētu būt izdevīga, pagaidām liecina arī Latvijas faktu septembra beigās veiktā rīdzinieku aptauja, kas parāda – Saskaņa un GKR joprojām bauda rīdzinieku lielākās daļas atbalstu.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 63% aptaujāto rīdzinieku GKR un Saskaņas koalīcijas darbu Rīgas domē vērtē «vairāk vai mazāk pozitīvi». 23,8% izteikuši pozitīvu vērtējumu, bet 39% – drīzāk pozitīvu.

Biežāk pozitīvu vērtējumu ir izteikuši cittautieši, savukārt no aptaujātajiem latviešiem pozitīvu vērtējumu izteica 47%, bet negatīvu – 42%.

No tiem rīdziniekiem, kas ir balsojuši iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, 54,1% arī nākamajās vēlēšanās gatavi atbalstīt GKR un Saskaņas koalīciju. Tuvākais sekotājs ir partija Vienotība, kuru atbalstītu 15,1%. Saskaņā ar GKR pārstāvju sniegto informāciju Nacionālo apvienību atbalstītu 12,8%, Zaļo un zemnieku savienību – 9,5%, Latvijas Reģionu apvienību – 4,8%, bet partiju No sirds Latvijai – 2,2%.

Arī politologs Filips Rajevskis, kurš ir pārsteigts, ka GKR jau tagad vīkšas nākamajām pašvaldību vēlēšanām, norāda, ka stabilais vēlētāju atbalsts abu partiju līderiem neveicina vēlmi uz pārmaiņām.

«Pagaidām viņiem ir izjūta, ka var veiksmīgi nostartēt. Līdz vēlēšanām vēl ir tālu, un pagaidām nav redzami nekādi signāli, ka būtu citi politiskie konkurenti, kas nāktu ar jaunām shēmām vai būtu gatavi sadarboties ar viņiem. Viņi mēģina laikus nofiksēt savas attiecības, lai visiem būtu skaidrs, ka viņi ir kopā,» NRA.lv saka politologs.

Pirmo reizi GKR vienotā sarakstā ar Saskaņu Rīgas domes vēlēšanās startēja 2013. gadā, kaut arī pirms tam jau trīs gadus bija strādājuši vienā koalīcijā. Pirms diviem gadiem šo duetu atbalstīja 58% vēlētāju un tas ieguva 39 Rīgas domes deputātu mandātus, no kuriem 15 mandāti ir GKR deputātiem.

Pretēji prognozēm šajā GKR kongresā tika piemirsti vēl gada sākumā lolotie plāni likt pamatus nacionāla mēroga partijai, kas varētu kandidēt arī reģionu pašvaldībās.

Februārī GKR un no tās atvasinātā biedrība Gods kalpot Latvijai pulcēja dažādu sīkpartiju biedrus un apcerēja iespēju kopīgi dibināt jaunu politisko spēku, un pat pieņēma rezolūciju par jaunās partijas programmas projekta sagatavošanu. Šis plāns gan pagaidām nezināmu iemeslu dēļ ir iestrēdzis.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Ameriks, Saskaņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats