28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeima noraida ieceri saglabāt deputātu algas pašreizējā līmenī
Saeima noraida ieceri saglabāt deputātu algas pašreizējā līmenī
Autors: BNA / 1. oktobris 2015, 12:17
Saeima ceturtdien noraidīja ieceri nodot izskatīšanai komisijās Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumus, kas paredzēja, ka Saeimas deputātu atalgojums 2016. gadā saglabājams pašreizējā līmenī.


Likumprojektu izstrādāja "Nacionālās Apvienības" (NA)  deputāti, vēršot uzmanību uz plānotajiem taupības pasākumiem vairākās nozarēs.

"Ņemot vērā, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz Saeimas deputātu algas piesaisti aizpagājušā gada vidējai algai valstī ar koeficientu 3,2 un vidējās algas kāpumu, nākamā gada budžetā būtu bijis jāparedz deputātu algas pieaugums par 157 eiro pirms nodokļu nomaksas. Taču tā kā vairākās valstij būtiskās nozarēs ar nākamā gada budžeta projektā plānoto finansējumu būs jāievēro taupības pasākumi līdzekļu trūkuma dēļ, kā arī to, ka valstij sakarā ar pieaugušajiem aizsardzības izdevumiem nav izdevies pietiekošā apmērā paaugstināt atalgojumu daudziem no valsts budžeta finansētiem zemu atalgotiem darbiniekiem, deputāti uzskata, ka pareiza rīcība ir atteikties no likumā paredzētā algas pieauguma, tādējādi solidarizējoties ar sabiedrību," norādīja NA deputāti.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) sēdē aicināja deputātus vispirms domāt par citiem un tikai tad – par sevi, norādot, ka aizvien atrisināti nav jautājumi par pedagogu algu modeli un lielāku pensiju nodrošināšanu.

Saeima gan noraidīja ieceri par deputātu algu iesaldēšanu - "Par" likumprojekta izskatīšanu nobalsoja 24 deputāti no Nacionālās apvienības (NA), kā arī atsevišķi Latvijas Reģionu apvienības un partijas "No sirds Latvijai" deputāti. Savukārt "pret" balsoja 12 deputāti, kuri lielākā daļa bija no partijas "Vienotība". No balsojuma atturējās 26 politiķi.

Jau vēstīts, ka balstoties uz vidējās algas izmaiņām, nākamgad tiks pārskatīts arī amatpersonu atalgojums.

Saskaņā ar likumu Saeimas deputāta mēnešalgu nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram, kas noapaļots pilnos eiro, piemērojot koeficientu 3,2. Plānojot nākamā gada budžetu, Saeimas Kanceleja katru gadu pārrēķina deputātu algas un tām nepieciešamos budžeta līdzekļus, ņemot vērā aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru.

Tādējādi Saeimas deputātiem atalgojums pieaugs par 157 eiro, Ministru prezidentam un valsts kontrolierei mēnešalga pieaugs par 198 eiro, bet tiesībsargam – par 167 eiro.

Mēneša vidējā darba samaksa Latvijā pēdējos gados ir pieaugusi. 2012.gadā tā bija 685 eiro, 2013.gadā – 716 eiro, bet 2014.gadā – 765 eiro.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: atalgojums, deputātu atalgojums, Saeima, vidējā alga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats