25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bēgļu jautājumā vārds prezidentam
Bēgļu jautājumā vārds prezidentam
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 16. septembris 2015, 9:30
Pēc Saeimā ievēlēto partiju apspriešanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni status quo nav mainījies, proti, patvēruma meklētāju uzņemšanu atbalsta vien Vienotība, bet Latvijas Reģionu apvienība šajā jautājumā vēlas panākt lielāku opozīcijas ietekmi. Kāds būs prezidenta lēmums par konstitucionālo krīzi jau nodēvētajā situācijā, mēs uzzināsim šodien.


Valsts prezidenta preses dienestā NRA.lv informēja, ka ar saviem secinājumiem un iespējamo risinājumu piedāvājumiem R. Vējonis nāks klajā šodien pirms Nacionālās drošības padomes sēdes, kuru viņš sasaucis, sekojot Vienotības aicinājumam.

Taču otrdien viņš tikās ar pēdējām trim Saeimā ievēlētajām partijām, lai apmainītos domām par patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā.

Noslēdzot koalīcijas partiju trijotni, pēdējie pie valsts augstākās amatpersonas devās Nacionālās apvienības pārstāvji, kas i negrasās padoties Vienotības spiedienam un piekrist bēgļu uzņemšanai.

Apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pēc tikšanās atgādināja, ka Latvija nav vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts, kas iebilst bēgļu uzņemšanai, un viņa vadītā partija neredz nevienu iemeslu, kādēļ Latvijai vajadzētu savu pozīciju mainīt par labu Eiropas Savienības vairākumam. Turklāt apvienība uzskata, ka, nerisinot bēgļu problēmu to izcelsmes valstīs, Eiropa problēmās slīgs aizvien dziļāk. «Ir neprātīgi pieņemt lēmumus par bēgļu uzņemšu situācijā, kad tas neatrisina problēmu, bet tikai padziļina to,» pauda R. Dzintars.

To, ka patvēruma meklētāju uzņemšana šobrīd būtu bezatbildīga, uzskata arī No sirds Latvijai (NSL), kas, skaidrojot savu pozīciju, dublē Nacionālo apvienību – bēgļu uzņemšana problēmu neatrisinātu.

Partijas līdere Inguna Sudraba uzsver, ka Eiropas Savienībai nav nedz skaidra plāna, nedz rīcības bēgļu problēmas cēloņu novēršanai. NSL uzskata, ka Latvijas pozīcijā ir jāparedz prasība Eiropas Komisijai izstrādāt un īstenot konkrētus risinājumus un pasākumus, kas ietvertu ES robežu nostiprināšanu, bēgļu izvietošanu drošās valstīs blakus karadarbības skartajiem reģioniem, bēgļu izceļošanas cēloņu novēršanu un nesaudzīgu cīņu ar cilvēku kontrabandu. Šādu pasākumu īstenošanu Latvija varētu atbalstīt gan finansiāli, gan ar tehniku un cilvēkresursiem.

Savukārt Latvijas Reģionu apvienība (LRA) uzskata, ka bēgļu uzņemšana uztverama kā mūsu starptautiskās saistības, taču pašreizējā pata situācija esot risināma tikai ar opozīcijas piesaistīšanu.

LRA līderis Mārtiņš Bondars uzsver, ka, papildus koalīcijas pārstāvjiem sarunās iesaistot opozīcijas pārstāvjus, tiktu atrisināta konstitucionālā krīze. Turklāt pašlaik jautājums vairs neesot par to, uzņemt vai neuzņemt bēgļus, jo tagad jārunā par šā jautājuma riskiem un to novēršanu. Tādēļ LRA aicina Valsts prezidentu bēgļu jautājuma risināšanai sasaukt forumu, kurā būtu pārstāvēti visi Saeimu veidojošie politiskie spēki, valdības ministri, kā arī Latvijas novadu un pilsētu pašvaldību vadītāji. Prezidentam arī būtu jāuzņemas šī foruma vadība.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bēgļu jautājums, Raimonds Vējonis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats