18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vasarā samazinās trūcīgo skaits
Vasarā samazinās trūcīgo skaits
Autors: BNA / 21. augusts 2015, 14:51
No gada sākuma trūcīgo personu skaits Latvijā pamazām sarucis, īpaši samazinājies arī dzīvokļa pabalsta saņēmēju skaits, kuru vidū gan ir ne tikai trūcīgas personas. Labklājības ministrijas dati liecina, ka jūlijā trūcīgās personas statuss bija spēkā 53 562 personām, tas ir, trīs procenti Latvijas iedzīvotāju. Savukārt pašvaldību sociālās palīdzības pabalstus kopumā šajā mēnesī saņēma 39 596 cilvēki.


Garantētā minimālā ienākuma pabalstu jūlijā saņēma 16 128 cilvēki, tā ir trešā daļa no visiem trūcīgajiem. Savukārt dzīvokļa pabalstu izmaksāja 18 687 cilvēkiem, no viņiem 11 147 trūcīgajiem, kas ir 21 procents no visiem nabadzīgajiem ļaudīm.

Samazinās trūkums?

Vidējais dzīvokļa pabalsta apmērs uz vienu cilvēku bija 52 eiro. Garantētā minimālā ienākuma pabalstam pašvaldības izlietojušas 0,59 miljonus eiro, savukārt dzīvokļa pabalstam – gandrīz miljonu – 973 tūkstošus eiro. Nepilnu miljonu eiro (964 tūkstošus eiro) pašvaldības tērējušas pārējiem sociālās palīdzības pabalstiem – veselības aprūpei un citiem. Jāsecina, ka veselības aprūpei domātiem pabalstiem pašvaldības tērē visai lielu summu – 222 398 eiro mēnesī – un tā ir mazākā mēnesī tērētā summa salīdzinājumā ar citiem mēnešiem.

Labklājības ministrija atgādina, ka trūcīgajiem Latvijas iedzīvotājiem ir iespējams saņemt pārtikas un higiēnas piederumu pakas. Pusgada laikā uz paku izdales punktiem piegādāts vairāk nekā 173 000 pārtikas preču, kā arī 35 000 higiēnas un saimniecības preču komplektu. No visiem piegādātajiem pārtikas preču komplektiem trūcīgie iedzīvotāji jau saņēmuši gandrīz 90 000 komplektu, izdalīti arī 16 000 higiēnas komplektu. Pašlaik ir izveidotas 479 komplektu uzglabāšanas un izdales vietas, sešās vietās piedāvā zupas virtuves pakalpojumus – maltītes. Labklājības ministrijas speciāliste Marika Kupče stāsta, ka paralēli paku izsniegšanai cilvēkiem arī tiek sniegtas individuālas konsultācijas, lekcijas par veselību, apmācības ēdiena gatavošanā, izmantojot produktus, kādi ir komplektos.

Jābūt izziņai, lai saņemtu paku

Lai saņemtu palīdzību, cilvēkam jāvēršas savas dzīvesvietas sociālajā dienestā. Ģimene atzīstama par trūcīgu, ja tās ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 128 eiro uz vienu ģimenes locekli. Taču palīdzību var saņemt arī ģimene, kas nonākusi ārkārtas situācijā nelaimes vai iepriekš neparedzamu apstākļu dēļ. Ar sociālā dienesta izziņu jādodas uz atbalsta saņemšanas vietu. Pārtikas pakas, kuru sastāvā ir makaroni, rīsi, griķi, pilnpiena pulveris, manna, kviešu milti, auzu pārslas, gaļas konservi, rapšu eļļa, cukurs, var saņemt: četras pakas, ja trūcīgas personas izziņa izsniegta uz sešiem mēnešiem, divas – ja uz trim mēnešiem, bet vienu paku – ja izziņa derīga vienu mēnesi (viena paka izsniedzama uz vienu ģimenes locekli). Savukārt higiēnas un saimniecisko preču paku (ziepes, šampūns, zobu pasta, veļas un trauku mazgājamais līdzeklis) var saņemt divas vai vienu atkarībā no trūcīgās personas statusa ilguma.

Vairāk trūcīgo ar invaliditāti

Rīgā jūlijā salīdzinājumā ar jūniju trūcīgo personu skaits samazinājies par četriem procentiem, liecina Rīgas domes Labklājības departamenta dati. Jūlijā trūcīgas personas statuss Rīgā bija 9177 personām. Salīdzinot šāgada septiņus mēnešus ar šādu pašu laika periodu pērn, trūcīgo skaits samazinās par 21 procentu. «Turpinās tendence – pieaug trūcīgo personu ar invaliditāti īpatsvars, pašlaik tie ir 24 procenti no kopējā trūcīgo skaita, un arī trūcīgu pensionāru īpatsvars – pašlaik 13 procentu,» NRA.lv stāsta speciāliste Lita Brice. Kopumā trešdaļa no trūcīgo skaita ir bērni, virs trešās daļas – darbspējīgas personas. Šogad samazinājies arī sociālo pabalstu saņēmēju skaits, taču tikai par pieciem procentiem, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju pabalstu ņēmēju ir par piektdaļu mazāk. Arī Rīgā samazinās gan garantētā minimālā ienākuma pabalsta saņēmēju skaits, gan dzīvokļa pabalstu saņem mazāks skaits rīdzinieku.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: nabadzība, trūcīgais skaits

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats