18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nacionāļi koalīcijā izolēti netiks
Nacionāļi koalīcijā izolēti netiks
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 5. augusts 2015, 12:27
Kā jauna skābekļa deva lēni plēnējošajām baumu oglītēm par valdības iespējamo izjukšanu kalpojusi neoficiāla informācija, ka Zaļo un zemnieku savienība gatavojoties uzsākt divpusējas sarunas ar Vienotību, lai laikā, kad Nacionālā apvienība pilda iekšējās opozīcijas lomu, nostiprinātu vismaz savu sadarbību.


Tikšanās patiešām būšot, taču tai neesot nekādas saistības ar iespējamo valdības izjukšanu. Kā ticamu politiķu teikto uztver arī politologi.

Neoficiālā informācija, par kuras atbilstību realitātei vismaz Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis nebija informēts, liecināja, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) divpusējās sarunās ar Vienotību vēlas nodrošināt kopīgu informācijas apmaiņu un kopīgu lēmumu saskaņošanu. Šādi it kā esot iecerēts nodrošināt abu politisko spēku ciešāku sadarbību, kas savukārt stabilizētu Nacionālās apvienības (NA) sašūpoto valdības laivu, daļēji izolējot to.

Izbrīnīts par šādas informācijas nonākšanu publiskajā telpā ir ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kas par šādām sarunām esot uzzinājis tikai no medijiem. Ziņas neatbilstot patiesībai. «Mēs tiksimies divatā, tas ir viennozīmīgi! Bet neoficiālas sarunas notiek visu laiku, tā ir normāla parlamentārā prakse, un bieži par tām reti kurš tiek informēts un liela daļa nezina, par ko tur runā. Bet nekādas sazvērestības kaldinātas un bloki veidoti netiks. Nekas tāds nestrādā. Cik esmu bijis politikā, tie bloki nāk un iet,» NRA.lv saka A. Brigmanis.

Jautāts, vai laikā, kad attiecības koalīcijā pamatīgi uzkarsušas, radot runas par tās nestabilitāti, šādu divpusēju tikšanos NA nevarētu uztvert kā mēģinājumu to izolēt no lēmumu pieņemšanas valdībā, A. Brigmanis atteica, ka šādām teorijām nav pamata, jo NA neviens no darba valdībā izstumt vai izolēt negrasoties un pat nevēloties.

To, ka NA šādas divpusējas tikšanās nešķiet viņu pozīcijas apdraudošas, apliecina arī tās līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. «Koalīcijas partneriem ir tiesības savstarpēji tikties – visiem kopā vai pa diviem. Tas ir to partneru jautājums. Arī mēs savulaik esam tikušies ar Vienotību un ZZS. Tas ir normāls darba process. Līdz šim šādas tikšanās koalīcijas stabilitāti nav ietekmējušas,» mierīgs ir G. Bērziņš.

Vienotības un ZZS centienus tuvināties saskata politologs Ivars Ījabs, jo šajā Saeimas sasaukumā tieši šīs partijas būs jebkuras nākamās valdības kodols un šo politisko spēku tuvināšanās ļoti uzskatāma bija Valsts prezidenta vēlēšanu laikā, kad Vienotībai nebija būtisku iebildumu pret ZZS kandidātu Raimondu Vējoni.

Politologs arī uzskata, ka pat valdības krišanas gadījumā ir maz ticams, ka mainīsies tās politiskais saturs, un tas ir vēl viens iemesls, kāpēc pamatotam satraukumam par valdības krišanu vismaz pagaidām nav iemesla.

«Koalīcija ar Latvijas Reģionu apvienību un No sirds Latvijai faktiski raktu sev bedri koalīcijas nestabilitātes virzienā. Nacionālā apvienība kļuvusi absolūti neprognozējama, bet nedomāju, ka [Artuss] Kaimiņš vai [Inguna] Sudraba būtu daudz prognozējamāki par Jāni Dombravu,» saka politologs.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nacionālā apvienība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats