19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » 67% paļaujas uz valsts pensiju
67% paļaujas uz valsts pensiju
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 26. marts 2015, 11:29
Es līdz pensijai nenodzīvošu, tā uz jautājumu – kādi būs jūsu ienākumu avoti vecumdienās – atbildējuši 15 procenti aptaujāto. Tas neskan optimistiski, lai gan ir bieži dzirdēts viedoklis, ko izsaka, runājot par iztikšanu pensijas vecumā. Lielākā daļa aptaujāto gan atzinuši, ka viņi vecumdienās cer uz valsts nodrošinātu pensiju. Un tas, ņemot vērā to Latvijas lielo iedzīvotāju īpatsvaru, kuri pašlaik sociālās apdrošināšanas iemaksas veic no minimālās algas, ir tikpat vieglprātīgi.


Lielākā daļa – 67 procenti – aptaujāto iedzīvotāju domā, ka valsts nodrošināta pensija atbilstoši maksātajiem nodokļiem būs viņu galvenais ienākumu avots, sasniedzot pensionēšanās vecumu, bet vairāk nekā trešā daļa iedzīvotāju plāno strādāt arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas, liecina bankas Citadele sadarbībā ar snapshots.lv veiktā aptauja. Cilvēki paļaujas uz bērnu un tuvinieku finansiālu atbalstu, investīcijām nekustamos īpašumos, kā arī – uz sociāliem pabalstiem. Salīdzinot ar aptaujas rezultātiem, kas veikti pirms gada, pieaug cilvēku skaits, kas kā galveno ienākumu avotu vecumdienās min paša veiktās iemaksas pensiju 3. līmenī un valsts nodrošinātu pensiju atbilstoši maksātajiem nodokļiem. Savukārt šogad retāk nekā pērn iedzīvotāji minējuši, ka paļaujas uz bērnu un tuvinieku finansiālu atbalstu.

«Lai arī lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka, sasniedzot pensijas vecumu, būs nopelnījuši arī adekvātu finansiālo nodrošinājumu, tas ir pensiju, jāņem vērā, ka dalība pensiju 1. un 2. līmenī nodrošina vien aptuveni 40 procentus no ienākumiem pirms pensijas,» aptaujas datus analizē Citadele Atklātā pensiju fonda valdes priekšsēdētāja Jolanta Jērāne. «Jāņem vērā, ka mūsu sabiedrība noveco, un tas ietekmē darbaspēka skaitu un struktūru. Ja paļaujas uz vecumdienu nodrošinājumu, kas visu darba gadu laikā veidosies tikai no veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām, aizejot pensijā, finansiālais stāvoklis ievērojami pasliktināsies.» Pensiju 1. līmenī, veicot sociālās iemaksas, piedalās visi strādājošie. Tas veidots pēc solidaritātes principa – veiktās iemaksas netiek uzkrātas, tās izlieto, lai izmaksātu vecuma pensijas esošiem pensionāriem. Arī pensiju 2. līmeņa uzkrājums veidojas no sociālās apdrošināšanas iemaksām – pieci procenti no bruto algas. Šie līdzekļi tiek uzkrāti iedzīvotāju personīgajos pensiju 2. līmeņa kontos, ko pārrauga Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra,  savukārt pensiju pārvaldītāji iegulda tos obligācijās, akcijās un banku depozītos. Aktuālajai pensiju plānu ienesīguma informācijai visērtāk sekot līdzi mājaslapā www.manapensija.lv.

Pensiju fondu pārvaldītāji ir motivēti nodrošināt pienesumu nākotnes pensionāriem, jo kopš 2015. gada pārvaldītāju atlīdzība atkarīga no pārvaldīšanas rezultātiem, un, nesasniedzot noteiktu ienesīgumu, pārvaldīšanas atlīdzība nevar pārsniegt vienu procentu, norāda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. Komisija nupat iepazinusies ar fondētās pensiju sistēmas darbības rezultātiem. 2015. gadā 2. pensiju līmenim tiek novirzīti pieci procenti no ienākumiem, bet nākamgad šo iemaksu īpatsvaru plānots palielināt līdz sešiem procentiem.

VIEDOKLIS

Aija BARČA, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja

– Latvijā ir izveidota ilgtspējīga pensiju sistēma, taču tās pilnvērtīgai darbībai nepieciešama iedzīvotāju uzticība. Ņemot vērā, cik ievērojama daļa cilvēku sociālās iemaksas veic tikai no minimālās algas vai neveic nemaz, pat vispilnīgākā sistēma nenovērsīs nabadzības risku, dodoties pensijā. Latvijas pensiju sistēma atzīta par devīto ilgtspējīgāko pasaulē. Taču pensiju sistēma ir tikai čaula, jo svarīgākais ir, vai iedzīvotāji pilnvērtīgi izmanto tās sniegtās iespējas. Atbildīgajām iestādēm jāveic rūpīgs skaidrošanas darbs, lai ļaudis apzinātos, ka pensija būs atkarīga no katra individuāli veiktajām sociālajām iemaksām.

Padomājiet, lūdzu, par savu vecumdienu finansiālo nodrošinājumu. Kas būs jūsu galvenie ienākumu avoti, sasniedzot pensionēšanās vecumu? (%)

Valsts nodrošināta pensija atbilstoši maksātajiem nodokļiem 67

Darba alga – plānoju strādāt arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas 36

Paša veiktās iemaksas 3. pensiju līmenī 28

Bērnu, tuvinieku finansiāls atbalsts 26

Investīcijas nekustamajos īpašumos, vērtslietās, akcijās 23

Sociālie pabalsti 11

Es līdz pensijai nenodzīvošu 15

Cits 4

Avots: Bankas Citadele sadarbībā ar snapshots.lv veikts pētījums


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pensija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats