25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latvijas prokurori gribējuši pratināt Bavārijas ārstus
Latvijas prokurori gribējuši pratināt Bavārijas ārstus
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 13. februāris 2015, 10:46
Detektīvseriāla cienīgi notikumi risinājušie 2007. gada vasarā saistībā ar prokuroru vēlmi atkārtoti dabūt cietumā Ventspils mēru Aivaru Lembergu.


Prokurori izmantojuši kādu KNAB ziņotāju no Minhenes, kurš esot apgalvojis, ka Ventspils mēru 2007. gada februārī redzējis Minhenes klīnikā, kaut gan apmeklēt šo klīniku viņam bija ļauts tikai janvārī, liecina Rīgas apgabaltiesā tā dēvētajā Lemberga krimināllietā pārbaudītie materiāli.

Kā zināms, 2007. gada 10. jūlijā A. Lembergu atbrīvoja no apcietinājuma, mainot drošības līdzekli uz mājas arestu. Tobrīd tikai retais zināja, ka Ģenerālprokuratūrā jau norit drudžains darbs pie mēģinājuma politiķi atkal iedabūt aiz restēm. Šajā darbā izmantota KNAB ziņotāja informācija par februārī (tātad pirms pusgada) Minhenē it kā redzēto. Latvijas prokurori saviem centieniem mobilizējuši arī Vācijas prokurorus un Franča Jozefa Štrausa (populārs Vācijas politiķis, ilggadējs Bavārijas Ministru prezidents) vārdā nosauktās Minhenes lidostas policijas inspekcijas izmeklēšanas grupu. Neraugoties uz patērētajiem milzu resursiem, no iecerētā čiks vien sanācis, liecina krimināllietas materiāli.

2007. gada 19. jūlijā Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Ilga Paegle parakstījusi tiesiskās palīdzības lūgumu «Vācijas Federatīvās republikas kompetentām varas iestādēm». Tajā viņa, cita starpā, norādījusi, ka «2007. gada 5. jūlijā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja saņemta informācija, ka A. Lembergs, iespējams, izbraucis uz Vācijā, Minhenē, Augustenstraße 115, esošo klīniku arī 2007. gada februārī, tādējādi pārkāpjot noteikto drošības līdzekli».

Lai gūtu pierādījumus šai informācijai, I. Paegle lūgusi vācu kolēģus Vācijas teritorijā veikt vairākas procesuālās darbības: «Iegūt iespējami detalizētas ziņas no Minhenes lidostas par A. Lemberga ielidošanas un izlidošanas faktiem 2007. gada janvāra un februāra mēnešos (ir pamats uzskatīt, ka A. Lembergs lidojis privātā iznomātā lidmašīnā); noskaidrot, vai A. Lembergs pēc 2007. gada 21. janvāra ir bijis klīnikā Minhenē Augustenstraße 115, un, ja ir bijis, nopratināt klīnikas pārstāvjus, tai skaitā A. Lembergu ārstējošo ārstu, par jautājumiem, no kura līdz kuram datumam A. Lembergs ir pēdējo reizi apmeklējis šo ārstniecības iestādi un kādi dokumenti apliecina šo apmeklējumu, vai apmeklējuma laikā A. Lembergs ir izmeklēts vai ārstēts stacionāri, kāds ir stacionārā pavadīto dienu skaits.»

Minhenē, Poršē ielā, strādājošais Bavārijas zemes virsprokurors Georgs Freitsmīdls 2007. gada 6. decembrī sagatavojis atbildi uz tiesiskās palīdzības lūgumu. Tajā virsprokurors pat ar vārdu nav pieminējis latviešu prokuroru vēlmi pratināt Minhenes klīnikas ārstus, taču detalizēti ar daudziem pielikumiem skaidrojis, ka Minhenes lidostas policijas un arī Bavārijas policijas rīcībā nav ziņu, ka A. Lembergs tiesiskās palīdzības lūgumā norādītajā laika periodā būtu ieradies Minhenē caur Minhenes lidostu. To, ka A. Lembergs nav I. Paegles minētajā laikā apgrozījies Minhenes lidostā, G. Freitsmīdls pamato ar Minhenes lidostas policijas virskomisāra un pirmā kriminālvirskomisāra ziņojumiem, kā arī ar Minhenes lidostas gaisa satiksmes datu bāzes izdrukām, kurās atspoguļotas ielidojošās un izlidojošas lidmašīnas un to pārstāvošās aviokompānijas.

G. Freitsmīdls vēstulē Latvijas Ģenerālprokuratūrai uzsvēris, ka Minhenes prokuratūra viņam uzticējusi noskaidrot tikai jautājumu par A. Lemberga iespējamo ielidošanu un izlidošanu no Minhenes lidostas: «Pēc policijas izziņu rezultātiem var izslēgt, ka A. Lembergs 2007. gada janvārī un februārī pa tiešo gaisa ceļu ir ielidojis no Latvijas Minhenes lidostā, jo tādā gadījumā Bavārijas federālās zemes kriminālpārvaldes vai Valsts kriminālpārvaldes attiecīgajās datu bankās būtu jāuzrādās ceļošanas informācijai.»

Visticamāk, prokurori ar vācu kolēģu palīdzību cerēja uzburt aizdomu ēnu par A. Lemberga drošības līdzekļa pārkāpumiem. Atbilde no vāciešiem tika saņemta decembra vidū, taču tā izrādījās nederīga, lai politiķi apcietinātu no jauna. Jau 2008. gada 22. februārī Kurzemes apgabaltiesa pieņēma lēmumu A. Lembergu atbrīvot arī no mājas aresta. Prokuroru mēģinājums dabūt A. Lembergu atpakaļ cietumā bija pilnībā izgāzies.

Rīgas apgabaltiesā prokurori nervozi sāka taujāt, kādēļ šis tiesiskās palīdzības lūgums un uz to saņemtā atbilda ir tagad jāpārbauda tiesā. «Šie dokumenti pierāda, ka drošības līdzeklis nav ticis pārkāpts,» lakoniski tiesai paskaidroja A. Lembergs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats