16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ventspils politiķu nauda maina virzienu
Ventspils politiķu nauda maina virzienu
Autors: Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats / NRA.lv / 3. februāris 2015, 15:10
Divi pazīstami Ventspils politiķi, kuri iepriekš pārstāvēja Reformu partiju un bija šīs partijas finansiāli atbalstītāji, pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām ievērojamas summas ir ziedojuši Latvijas Reģionu apvienībai, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija.


Ventspils domes opozīcijas deputāts Aivis Landmanis Latvijas Reģionu apvienībai ziedojis 4600 eiro, bet viņa brālis Ivars Landmanis (Ventspils domes deputāts iepriekšējā sasaukumā) – 800 eiro. Savukārt Aivja sieva Līva Landmane Latvijas Reģionu apvienībai ziedojusi 850 eiro.

Ziedo saskaņoti

Iepriekš visi trīs Landmaņi bija Reformu partijas ziedotāji: Aivis šim politiskajam spēkam ziedoja 7500 latu, Ivars – 1500 latu, bet Līva – 4000 latu. Vēl pirms tam abi brāļi pārstāvēja Vienotību, bet vēl agrāk – partiju Jaunais laiks.

Viņu domubiedrs cīņās pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu – pašvaldības deputāts Vladislavs Šafranskis – Reformu partijai tās ziedu laikos ziedoja 8000 latu, bet Reģionu apvienībai vismaz pagaidām vēl nav ziedojis ne centa. Iepriekš viņš bija Tautas saskaņas partijas biedrs un finansiālais atbalstītājs.

Plašākai sabiedrībai droši vien nekas nav zināms par vēl vienu Ventspils politiķi – Raimondu Kalniņu, kurš Reģionu apvienībai oficiāli ziedojis 4400 eiro. Kaut kā sagadījies, ka R. Kalniņš ziedojumus veicis tajā pašā dienā – pagājušā gada 25. augustā –, kad savas politiskās simpātijas «ar rubli» (t.i., ar vairākiem tūkstošiem eiro) apliecināja Landmaņu ģimene.

Par politiķi R. Kalniņu var saukt tāpēc, ka pagājušā gada jūnijā viņš kopā ar A. Landmani un V. Šafranski kandidēja Ventspils domes vēlēšanās no politiskā spēka ar nosaukumu Politiskā partija «Reģionu alianse», «Reformu partija». Viņš netika ievēlēts, paliekot pirmais «aiz svītras».

Meroni uzņēmumi

Tomēr R. Kalniņam ir vērts pievērst uzmanību ne tikai tāpēc, ka viņš ne pārāk veiksmīgi startējis pašvaldību vēlēšanās kopā ar rūdītiem Lemberga opozicionāriem. Atbilstīgi datu bāzei Firmas.lv, R. Kalniņam nepieder pelnoši uzņēmumi; viņš neieņem bagātīgi atalgotus amatus, kas dotu iespējas atlicināt ievērojamus līdzekļus partiju finansēšanai. Arī savā deputāta kandidāta anketā viņš norādījis visai pieticīgu amatu – «Ventspils tirdzniecības osta – projektu vadītājs».

Akciju sabiedrība Ventspils tirdzniecības osta ir Šveices advokāta Rudolfa Meroni kontrolēts uzņēmums. R. Meroni kontrolētie uzņēmumi a/s Ventbunkers, a/s Kālija parks, Ventbunkera miljonus apsaimniekojošā SIA Airtech maksā arī trijiem pārējiem iepriekšminētajiem Ventspils politiķiem. Tomēr pieredzējušo Lemberga oponentu amati, atbilstīgi viņu valsts amatpersonas deklarācijām, skan krietni nopietnāk. Piemēram, A. Landmanis no Ventbunkera 2013. gadā saņēmis «u.c. ienākumus» 47 900 latus un vēl 36 000 latus kā Kālija parka «komercdarbības konsultants». Savukārt Ivars Landmanis, ieņemot ietekmīgos Ventbunkera padomes locekļa un Ekonomikas un budžeta daļas vadītāja amatus, 2013. gada pirmajā pusgadā deklarējis 19 000 latu lielu algu. Tāpat nav nekādu šaubu, ka finansiāli spējīgs ziedot partijām ir V. Šafranskis, kurš kā Ventspils Grain Terminal valdes priekšsēdētājs 2013. gadā ir deklarējis 42 851 latu algu, kā iepriekšminētās SIA Airtech un SIA RAN Management (abi pastarpināti pieder R. Meroni) «pašnodarbinātais» – attiecīgi 15 000 latu un 9000 latu lielu algu.

Turpretī R. Kalniņš, atbilstīgi datu bāzei Firmas.lv, jau sen neieņem ienesīgus amatus. Līdz 2000. gada vasarai viņš bija Ventspils Apvienotās Baltijas bankas (VABB) valdes priekšsēdētājs. Pēc tam tikai dažus mēnešus viņš bija akciju sabiedrības Venceb valdes loceklis – šī amata pienākumu pildīšana viņam beidzās ar Venceb bankrotu un diezin vai deva nozīmīgus ienākumus.

Turīgie radi

Cita lieta, ka nav apstrīdamas R. Kalniņa pusbrāļa Edgara Ciniņa un viņa bijušās sievas, kuru R. Kalniņš sauc par savu radinieci, Ventbunkers valdes priekšsēdētājas Evas Ciniņas finansiālās spējas. Abi Ciniņi jau ieguvuši diezgan plašu atpazīstamību politiskajās aprindās. Tā bijušā VABB darbinieka, dažu it kā nenozīmīgu R. Meroni uzņēmumu menedžera Edgara Ciniņa lielā zvaigzne uzlēca 2013. gadā. Vispirms 2013. gada februārī viņa dzīvesbiedre Eva Ciniņa kļuva par Ventbunkera valdes priekšsēdētāju. Tobrīd bija eskalējušās visai nežēlīgas cīņas par to, kurš kontrolēs Ventbunkeru – R. Meroni vai Olafs Berķis. Publiski nav zināms, kāpēc O. Berķis pēkšņi samierinājās, ka Ventbunkeru R. Meroni vadībā kontrolēs Eva Ciniņa. Tad septembrī jau pats Edgars tika iecelts amatos Ventbunkerā, Kālija parkā, Ventspils tirdzniecības ostā. Šobrīd viņš ir valdes vai padomes loceklis 11 ar Ventspils biznesu saistītos ietekmīgos uzņēmumos, kurus kontrolē šveicietis R. Meroni, – bez iepriekš minētajiem vēl arī akciju sabiedrībā Lauku Avīze, Noord Natie Ventspils termināls, Seastar, Mineral Trans Serviss, Baltijas asociācija – transports un loģistika, Mechport u.c.

Vēl kāda Ginesa rekorda cienīga nianse – Edgars Ciniņš sešu iepriekš minēto lielo uzņēmumu vadībā pērn vien pārvēlēts 172 reizes!

Nost ar onkuļiem!

Latvijas Reģionu apvienības valdes loceklis Dainis Liepiņš NRA.lv skaidroja, ka R. Kalniņš ir viņa pārstāvētās partijas biedrs un partijas Ventspils nodaļas pārstāvis. Ar A. Landmani un V. Šafranski D. Liepiņam neesot notikusi komunikācija, taču «viņi kaut kādus līdzekļus piesaistīja, jo katrs jau mēs mēģinām kaut kur piesaistīt līdzekļus».

Vaicāts, vai ar R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem saistītās personas nav vēlējušas iezīmēt konkrētus mērķus partijas darbā, D. Liepiņš atbildēja: «Nezinu par viņu interesēm un mērķiem. Mums, Reģionu apvienībai, tādu lielo onkuļu ar saviem mērķiem nav un nebūs. Mēs neviena ziedojumus detalizēti nepētījām, jo mums nav tādu iespēju. Ja kāds nāks un ziedos ar nosacījumu, ka mēs ziedosim, bet jums būs jādara tas un tas, tad aizmirstam par šādu attiecību formātu. Tas mums ir pašā saknē nepieņemami.»

PUSBRĀĻI. Politiskās partijas «Reģionu alianse», «Reformu partija» pārstāvis Raimonds Kalniņš (pirmais no kreisās) Latvijas Reģionu apvienībai ziedojis 4400 eiro, lai gan viņam nepieder pelnoši uzņēmumi un viņš neieņem ienesīgus amatus. Toties daudzus patiesi ienesīgus amatus ieņem viņa pusbrālis Edgars Ciniņš (otrais no kreisās), kurš jau ir pazīstama persona arī politiskajās aprindās.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats