28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nākamā gada valsts budžets – nauda kārtējo reizi tikusi savējiem
Nākamā gada valsts budžets – nauda kārtējo reizi tikusi savējiem
Autors: BNA.LV / 18. decembris 2014, 11:59
Deviņu stundu garā sēdē Saeima trešdien, 17. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja 2015.gada valsts budžetu un vidēja termiņa budžeta ietvara likumu, kā arī pieņēma 19 budžetu pavadošos likumprojektus. Lai arī valdošā koalīcija ir pārliecināta, ka uzlabojumus no pieņemtā budžeta jutīs visi valsts iedzīvotāji, opozīcija ir pretējās domās, norādot, ka nauda jau kārtējo reizi tikusi savējiem.


Nākamā gada valsts budžetā kā prioritātes izvirzītas valsts aizsardzības spēju stiprināšana, kā arī sociālā un nacionālā drošība, tostarp pasākumi ienākumu nevienlīdzības mazināšanai un uzņēmējdarbības konkurētspējas veicināšanai, taču pilnībā aizmirsts par tiem, kam līdzekļu trūkst visvairāk – skolotājiem, mediķiem, kā arī pensionāriem.

Kā jau iepriekš norādījuši vairāki opozīcijā esošie deputāti, nākama gada budžetā neatspoguļojas mērķis, kas nosaka, uz kādu valsti tiecamies. Pēc opozīcijas domām, budžeta veidošana notikusi pārāk sasteigti un nav tikuši ņemti vērā opozīcijas deputātu priekšlikumi. Piemēram, lai arī opozīcija bija iekļāvusi prasību par 12 miljonu eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem skolotāju algu celšanai, šīs priekšlikums, līdzīgi kā daudzi citi, tika noraidīts.

Valdība kārtējo reizi skolotājus atstājusi tukšā un nav pildījusi pedagogiem solīto. Tāpat aiz borta atstāti mediķi, pašvaldības un pensionāri. Ņemti vērā nav tikts arī opozīcijas priekšlikums par dotāciju piešķiršanu nerīdzinieku pārvadāšanai sabiedriskajā transportā un iedzīvotāju ienākumu nodokli (IKP) lielāku pārdali pašvaldībām. Nauda gan atradusies koalīcijas deputātu piedāvātajiem priekšlikumiem, kas, kā uzskata lielākā daļa sabiedrības nav veidoti iedzīvotāju interesēs.

Lai arī jaunajā budžetā atrasti līdzekļi iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, palielinot minimālās mēneša darba algas apmēru no līdzšinējiem 320 uz 360 eiro, kā arī atcelti 2009. gadā noteiktie ierobežojumi sociālās apdrošināšanas pabalstiem, samazināta iedzīvotāju ienākumu nodokļa likme, palielināti pabalsti ģimenēm, daļa priekšlikumi, pēc opozīcijas un sabiedrībās domām, ir tīrākā naudas izšķiešana. Piemēram, 25 tūkstoši piešķirti rotaļu laukuma ierīkošanai Smiltenei, 23, 5 tūkstoši dabas koncertzālei Kocēnos un 40 tūkstoši laukuma iekārtošanai pie Saulkrastu vidusskolas. Koalīcija sadalījusi divus miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, attiecīgi samazinot naudu, kas tiek tērēta citu likstu gadījumā.

Kā LTV raidījumam “Panorāma” norāda Latvijas Reģionu Apvienības deputāts Mārtiņš Bondars, budžeta sadalīšana ir politiskās kultūras jautājums, kuru vajadzēti mainīt pie varas esošajiem:” Acīmredzot esošā vara nav gatava mainīties!”.

Pieņemtais budžets nav sarūgtinājums tikai opozīcijas deputātiem, bet arī lielai daļai sabiedrības, kas pārmet valdībai kārtējo solījumu nepildīšanu un tautas interešu neievērošanu. Kur palicis solītais budžets medicīnas un izglītības nozarei? Vai tiešām bērnu laukuma ierīkošana ir svarīgāka par cilvēku veselību un izglītību? Koalīcijas vienpusēji pieņemtais budžets ir kārtējais spļāviens sabiedrības sejā un arī pašai valdībai nav īsta skaidrojuma, kāpēc ne tik svarīgi priekšlikumi pieņemti un pievērtas acis uz krietni akutākām vajadzībām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats