29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pedagogi: IZM ierēdņi tērē miljonus, atdeve maza
Pedagogi: IZM ierēdņi tērē miljonus, atdeve maza
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 16. decembris 2014, 11:18
Pedagogi joprojām ir sašutuši par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri publiskot skolotāju algas. Nozares arodbiedrība mudina paraudzīties uz summām, ko ministrija tērē sava administratīvā aparāta uzturēšanai, un salīdzināt ar atdevi.


Jautājumus par IZM tēriņiem, algām un darbinieku noslogojumu pedagogi piketa laikā uzdeva arī ministrei Mārītei Seilei, kura gan tikai atvēcinājās ar atbildēm, ka nav šajās problēmās iedziļinājusies, un solījās tām pievērst uzmanību. IZM mājaslapā var pārliecināties par šā gada izdevumiem: kopumā to plānots 3,9 miljoni eiro, no tiem atlīdzībai 2,6 miljoni (algām 2 miljoni) eiro. Vislielākās algas pēc nodokļu nomaksas saņem valsts sekretāre, sekretāres vietnieki un departamentu vadība, kā arī padomnieki: summas svārstās, sākot no tūkstoša, līdz pat trim un četriem tūkstošiem. Pat ministres biroja vadītāja saņem 1539 eiro, raksta NRA.lv.

«Skatoties garo IZM darbinieku algu sarakstu, esam šokā par milzīgo aparātu un naudu, ko tas saņem! Turklāt redzamās summas nav viss, ko saņem ierēdņi. Daļa no viņiem piedalās projektos, par kuriem samaksa tiek saņemta atsevišķi, bet vēl citi piestrādā par pasniedzējiem. Tātad patiesās summas ir vēl lielākas! Tajā pašā laikā pirmsskolas pedagogs saņem 302 eiro uz rokas – bez iespējām jelkur piestrādāt,» sašutumu pauž Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības Liepājas pārstāve Rūta Zvaigznīte. Un kur vēl izdevumi par jaunas tehnikas iegādi – nākamgad to plānots iegādāties par 43 000 eiro. Uz katru ierēdni ministrijā jau tagad esot 1,5 datori, bet tajā pašā laikā skolotājiem viņas skolā jāstāv rindā, lai aizpildītu ierakstus eklasē. Nebūtu jau arī žēl – lai arī būtu tās algas lielākas, bet tad lai arī būtu atdeve. Taču tādas nav – par to varot pārliecināties, kad jāīsteno kādas pārmaiņas, piemēram, jāizstrādā mazo skolu saglabāšanas programma! Pēc ilgas un neauglīgas spriešanas – nekāds gala lēmums tā arī netika tapis. Ja kaut kas jāizdara, tiek veidotas darba grupas, mudināti sociālie partneri, arī arodbiedrībai tiek prasīts iesniegt priekšlikumus, un tad rodas jautājums – ko dara visi tie eksperti un padomnieki, kuru saņemtās darba samaksas ir pašas lielākās – ar visiem atašeju pabalstiem pārsniedzot pat 4000 eiro mēnesī. Katrā ziņā R. Zvaigznīte, vērojot IZM notiekošo, neticot, ka tur jelkādam rūpot pedagogu algas, jo pašiem tās ir gana labas.

Latvijas Pedagogu domes valdes loceklis Oskars Lūsis norāda, ka izglītībai paredzēto budžetu krietni pakausē arī IZM vadības ārzemju komandējumi – biļetes, viesnīcas un arī dienas naudas, kas nebūt neesot mazas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: IZM, pedagogi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats