20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sociālais budžets: ieņēmumi aug, izdevumi – arī
Sociālais budžets: ieņēmumi aug, izdevumi – arī
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 16. decembris 2014, 10:26
Ieņēmumi lielāki nekā izdevumi – šāds pirmoreiz pēc krīzes gadiem šogad iezīmējies sociālās apdrošināšanas budžets, un pirmoreiz pēc vairākiem gadiem tajā izveidojies ikgadējais naudas pārpalikums. Tiesa, pagaidām salīdzinājumā ar kādreiz uzkrāto gandrīz miljardu latu kopējais uzkrājums ir neliels – 266 miljoni eiro.


No Labklājības ministrijas (LM) prognozēm izriet: gan nākamgad, gan vēl divus gadus ieņēmumi joprojām būs lielāki par izdevumiem un uzkrājums trīs gadu laikā sasniegs 664 miljonus eiro, raksta NRA.lv.

Sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 2,3 miljardi eiro, kas ir par 100 miljoniem lielāki nekā šogad, savukārt izdevumi – 2,15 miljardi, kas arī ir vairāk nekā 2014. gadā. Šis gads ir pirmais, kurā ieņēmumi ir pietiekami, lai ar tiem segtu visus sociālā budžeta izdevumus un vēl veidotos atlikums – tas šogad plānots 132 miljonu eiro apmērā, arī nākamgad tāds būs, saskaņā ar prognozi – 163 miljoni eiro. Tas ļauj papildināties uzkrājumam, kas krīzes laikā no 1,35 miljardiem 2009. gadā saruka līdz 266 miljoniem eiro. Lielākā daļa sociālā budžeta līdzekļu paredzēts pensiju izmaksai – vairāk nekā 1,6 miljardi eiro jeb 73 procenti no visa budžeta. Visi pārējie speciālie budžeti ir izmaksu ziņā daudz plānāki.

Arī pamatbudžeta izdevumi labklājības nozarē plānoti lielāki – 560,8 miljoni eiro valsts pamatfunkciju veikšanai, kā arī 16,5 miljoni eiro ES fondu īstenošanai, kas kopumā ir par 35 miljoniem eiro vairāk nekā šogad. Galvenie izdevumi no šī budžeta ir valsts sociālie pabalsti, izdienas pensijas un piemaksas pie pensijām – 76 procenti no visa budžeta, savukārt 9,1 procents tiks izlietots pakalpojumu programmām, tas ir, dažādu valsts iestāžu finansējumam (Valsts darba inspekcija, sociālās aprūpes centri, Nodarbinātības Valsts aģentūra un citas). 4,2 procenti jeb 24,2 miljoni eiro piešķirti sociālajai rehabilitācijai un programmai bērnu un ģimenes stāvokļa uzlabošanai.

Nozīmīga izmaiņa labklājības nozarē nākamgad būs ģimenes valsts pabalsta palielināšana, kam nepieciešami kopumā 28,9 miljoni eiro (plānots pabalstu par pirmo bērnu saglabāt esošajā līmenī – 11,38 eiro, par otro bērnu palielināt divas reizes – 22,76 eiro, bet par trešo bērnu trīs reizes – 34,14 eiro). LM paredzējusi pilnveidot valsts atbalstu ar celiakiju slimiem bērniem un palielināt valsts sociālo pabalstu černobiliešiem un mirušo černobiliešu ģimenēm no 85 uz 100 eiro.

Papildu nauda ieplānota pensiju indeksācijai – 56,2 miljoni eiro, lielākā daļa šīs summas nepieciešama, lai samaksātu par šā gada pensiju indeksāciju – 40,2 miljoni eiro, savukārt 16 miljonus eiro vajag pensiju indeksācijai no 2015. gada 1. oktobra.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Labklājības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats