20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienojās arī finansiālā atbalstā
Vienojās arī finansiālā atbalstā
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 21. novembris 2014, 11:45
Gads vēl ir pārāk īss laiks, lai sāpes par traģēdijā zaudētajiem tuviniekiem norimtu. Tas ir arī pārāk īss laika posms, lai traģēdijā cietušie pilnībā atgūtu visus spēkus. Šajā laikā nozīmīgs, bet ne galvenais atspaids bijis ziedotāju, valsts, pašvaldības un uzņēmumu finansiālā palīdzība.


Traģēdijā gāja bojā 54 cilvēki, trīs no viņiem ugunsdzēsēji – glābēji. Traģēdijā kādu no vecākiem zaudēja 23 bērni, viens no bērniem palika bez abiem vecākiem. Bojāgājušo tuvinieki un traģēdijā cietušie saņēma valsts, pašvaldības un lielveikala Maxima piešķirtās kompensācijas, kā arī atbalstu no līdzcilvēku ziedojumiem.

Valsts kompensācijas izmaksājusi

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) no valsts puses nodrošinājusi finansiālu atbalstu traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo cilvēku tuviniekiem. Kopumā pabalstos valsts aģentūra izmaksāja 1,02 miljonus eiro. Ministru kabinets pērnā gada 11. decembrī pieņēma oficiālu lēmumu piešķirt vienreizējas kompensācijas sakarā ar traģēdiju Priedaines ielā 20 Rīgā un to apmēru naudā izteica šādi: bojāgājušās personas laulātajam, bērnam, mazbērnam vai vecākiem, vecvecākiem – 10 000 latu (14 228 eiro), cietušajai personai, kura saņēmusi neatliekamo palīdzību vai ievietota stacionārā, – 5000 latu (7115 eiro). Līdz šāgada novembrim šīs kompensācijas saņēmuši

42 cietušie un 51 bojāgājušas personas tuvinieks. Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme uzsver, ka dažos gadījumos vēl jautājums tiek risināts par kompensācijas piekritību, taču visi, kuriem ir tiesības saņemt šo atbalstu, to saņems. No valsts puses cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem, kā arī traģēdijas seku likvidēšanā iesaistītajiem tiek nodrošināti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi.

Ar VSAA starpniecību palīdzību cietušajiem sniedz uzņēmums Maxima Latvija. Noslēdzot līgumu par centralizētu pabalstu izmaksu bērniem līdz 18 gadiem, kuri Zolitūdes traģēdijā zaudējuši vienu vai abus vecākus, uzņēmums šāgada martā pārskaitīja 1,73 miljonus eiro Valsts kasē, lai turpmāk līdz 2031. gada augustam nodrošinātu ikmēneša pabalstu izmaksu līdz pilngadības sasniegšanai. Pabalstu VSAA sāka izmaksāt no 2014. gada maija vidējās mēnešalgas apmērā (711,44 eiro). Bērnam, kurš traģēdijā zaudēja abus vecākus, pabalsts tiek maksāts dubultā apmērā.

Vēršas tiesā

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciāliste Viktorija Gribuste stāsta, ka bojāgājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem ir paredzēta palīdzība 100 000 eiro apmērā kā pabalsts sakarā ar Iekšlietu ministrijas amatpersonas nāvi, pildot dienesta pienākumus. Šo pabalstu tuvinieki ir saņēmuši vai tuvākajā laikā saņems. Jāpiebilst, ka viena bojāgājušā ugunsdzēsēja dzīvesbiedre vērsās tiesā ar prasību izmaksāt kompensāciju, pamatojoties uz faktisko kopdzīvi, tomēr tiesa šo prasību noraidīja, raisot diskusijas sabiedrībā par šādu ģimeņu tiesisko aizsardzību.

Atbalstu saņēma arī cietušie glābēji: pabalstu nelaimes gadījumā atkarībā no traumas smaguma, valsts kompensāciju (7115 eiro) un rehabilitāciju. Ugunsdzēsēji saņēma arī prēmijas par tiešu piedalīšanos glābšanas darbos (1434 eiro).

Apliecina saliedētību

Atskatoties uz traģēdijas dienas notikumiem, Rīgas sociālie darbinieki atminas, ka nākamās dienas rītā notika ārkārtas sanāksme, lai vienotos par rīcību palīdzības sniegšanā. Primāri tika piesaistīti slimnīcu sociālie darbinieki, lai noskaidrotu cietušo vajadzības, kā arī visu bojāgājušo radiniekus – bērnus, kuri palikuši bez apgādības, vecus cilvēkus. Sociālie darbinieki apmeklēja cietušo un bojāgājušo dzīvesvietas un strādāja traģēdijas notikuma vietā. Speciāliste Lita Brice stāsta, ka darbinieki strādāja ārkārtas režīmā, sniedzot psiholoģisku atbalstu, palīdzot noformēt dokumentus. Pa bezmaksas tālruni savu palīdzību piedāvāja vairāk nekā 150 cilvēki – psihologi, psihoterapeiti un juristi, cilvēki arī piedāvāja pieskaitīt bērnus, piedāvāja transportu, ēdināšanu. Vairākas organizācijas piedāvāja telpas kopā būšanai un atbalsta sniegšanai.

Arī Rīgas dome pieņēma lēmumu sniegt finansiālu atbalstu, paredzot vienreizēju pabalstu līdz 1422,87 eiro apbedīšanas izdevumu segšanai, kā arī pabalstu 14 228,72 eiro – vienādās daļās bojāgājušās personas laulātajam un radiniekiem. Pašvaldībā norāda: katrs gadījums tika vērtēts individuāli. Pašlaik dome ir izmaksājusi kompensācijas 108 personām, tomēr tās vēl nav visas personas, kurām ir tiesības pretendēt uz kompensāciju (visi, kam ir tiesības saņemt kompensāciju, vēl nav vērsušies Rīgas Sociālajā dienestā, bet viņi ir rakstiski informēti par iespēju to saņemt). Dome arī izmaksāja 7114 eiro pabalstu cietušajiem, kuriem radušies smagi veselības traucējumi un

1. vai 2. invaliditātes grupa.

Labdarības organizācija pēc traģēdijas saņēma ievērojamu ziedotāju atbalstu – kopumā vairāk nekā 1,4 miljonus eiro. Atbalstu saņēmuši visi bojāgājušo tuvinieki un visi oficiāli par cietušajiem atzītie – 92 cilvēki. Lielākā palīdzība, ko saņēmusi viena ģimene ir 54 000 eiro. No ziedojumiem īpašu palīdzību saņem bojāgājušo 26 bērni, kuriem ir izveidoti pilngadības depozīti par kopējo summu 369 900 eiro. Savukārt 31 000 eiro ir izmaksāts pabalstos smagāk cietušajiem cilvēkiem (31) ārstniecībai un rehabilitācijai no Maxima līdzekļiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Maxima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats