18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pedagogi sola streikot, ministre – demisionēt
Pedagogi sola streikot, ministre – demisionēt
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 20. novembris 2014, 10:46
Pedagogi ir apņēmības pilni rīkoties, pieprasot solīto algu paaugstinājumu. Ja līdz 10. decembrim netiks atrasta iespēja rast papildu finansējumu, izglītības darbinieki ir gatavi piketēt un pat streikot. Savukārt izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pieļauj demisijas iespēju, ja pedagogu jaunā darba samaksas modeļa ieviešanai naudas nebūs.


Vakar, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde brīdinājusi par gaidāmajām akcijām, ja pedagogi netiks uzklausīti. «Veiksim intensīvu spiedienu uz valdību, jo situācija, kad tiek ignorētas lielas profesionālas grupas intereses, ir nepieļaujama,» pēc tikšanās ar ministri žurnālistiem pauda LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. Viņa atgādināja, ka LIZDA vēl pirms mēneša izsūtīja vēstuli partijām Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība, Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, Saskaņa, kā arī Valsts prezidentam. Diemžēl uz šo aicinājumu nav atsaukusies ne Vienotība, ne arī ZZS, kuras pirms vēlēšanām, tāpat kā pārējās partijas, ar LIZDA parakstīja sadarbības memorandu, apsolot kāpināt pedagogu darba samaksu.

Patlaban arodbiedrība ir izstrādājusi trīs pakāpju rīcības plānu. Ja nekas nemainīsies un pedagogu algu palielinājumam netiks piešķirts vairāk par trim miljoniem eiro (plānoti bija 36 miljoni eiro), paredzēts rīkot piketu 11. decembrī – dienā, kad parlamenta apspriešanai tiek nodots nākamā gada budžets. Tad pie Saeimas ēkas tiks pulcināts ap 2000 pedagogu, kas, līdzīgi kā tas bija pērnā gada maijā, paudīs savas prasības, klauvējot pie tautas kalpu sirdsapziņas, atgādinot, ko viņi pirms vēlēšanām solīja. Ja arī pēc tā reakcijas nebūs, otrais solis būs brīdinājuma streiks. Galu galā – ja valdība arī tad atteiksies ko mainīt, pedagogi rīkos vispārējo streiku, skaidroja LIZDA pārstāvis Edgars Grigorjevs, norādot, ka patlaban gan vēl nav zināmi konkrēti streika datumi.

Tikmēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma ir paziņojusi, ka neredz, kur rast naudu pedagogu algu paaugstināšanai, norādot uz problēmām pašā izglītības sistēmā, ko atrisinot varētu iegūt papildu līdzekļus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pedagogi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats